Aanbod Buurtcoachteam onderwijs
Het aanbod en ondersteuning van het Buurtcoachteam Middelburg voor onderwijs in gemeente Middelburg voor schooljaar 2023 – 2024.
Het Buurtcoachteam Middelburg biedt een op maat afgestemd activiteitenaanbod (sport-, cultuur- en welzijnsgebied) en stimuleert en ondersteunt bewoners om mee te werken aan kwalitatief goede producten voor alle inwoners in samenwerking met de partners in de verschillende kernen en wijken van de gemeente Middelburg.
Omdat we als team geloven dat het bevorderen en vergroten van de actieve leefstijl de zelfredzaamheid en de leefbaarheid in de kernen en wijken van de gemeente Middelburg ten goede komt.
Het team legt en onderhoudt verbindingen tussen sport- en beweegaanbieders, cultuur, welzijn, onderwijs, (jeugd)zorg, kinderopvang en bewoners in de wijken.
Het team streeft naar een inclusieve samenleving waarbij ze op een proactieve wijze, vaak vraag- en heel soms aanbodgericht, sport en bewegen, welzijn en cultuur als bindmiddel inzet.
Sportclinics (onder schooltijd)
- Doelgroep: Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs
De scholen uit het primair en voortgezet onderwijs krijgen de mogelijkheid om van sportaanbieders uit de gemeente Middelburg kennismakingslessen (sportclinics) te ontvangen. De buurtcoach zal de scholen die hebben aangegeven sportclinics te willen ontvangen komend schooljaar benaderen en in onderling overleg zorgdragen voor de organisatie en uitvoering van de sportclinics onder schooltijd.
Ondersteuning sportdagen / Koningsspelen (onder schooltijd)
- Doelgroep: Primair onderwijs, groep 1 tot en met 8
De buurt(sport)coach kan ondersteuning bieden aan scholen uit het primair onderwijs in de vorm van advies op het gebied van de organisatie, coördinatie, informatie over huur van spelmateriaal, PR en eventuele samenwerking met lokale sportaanbieders. De eventuele inzet van de buurt(sport)coach op de dag(en) van uitvoering zal in onderling overleg worden besproken.
Ondersteuning bewegingsonderwijs (onder schooltijd)
- Doelgroep: Primair onderwijs, groep 3 tot en met 8
De buurtsportcoach biedt samen met groepsleerkrachten die gymbevoegd zijn ondersteuning bij de lessen bewegingsonderwijs, geeft groepslessen en evt. voorbeeldlessen. De ondersteuning heeft als doel de kwaliteit van het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs verhogen. Bij speciaal onderwijs zal de buurtsportcoach samen kijken naar passend haalbaar aanbod en zal zo nodig externe partijen inschakelen. De ondersteuning door de buurtsportcoach vindt 2-wekelijks plaats en is afhankelijk van de vraag en beschikbare uren. De buurtsportcoach richt zich op het aanbieden van groepslessen, anderzijds kan de buurtsportcoach thematische lessen verzorgen n.a.v. signalen van de groepsleerkracht of de buurtsportcoach. Bij vragen van uit school en/of hulp m.b.t. bijvoorbeeld de Zapp Methode kan school (vooraf) vragen stellen aan de buurtsportcoach. De Zapp Methode kan gebruikt worden in de weken dat de buurtsportcoach niet aanwezig is.
Natte gymles (onder schooltijd)
- Doelgroep: Kinderen uit groep 7 en 8, in het bezit van minimaal zwemdiploma-A.
- Kosten: Geen
3x een uur ‘natte gymles’ onder schooltijd onder begeleiding van een zweminstructeur van het Vrijburgbad. Doel van deze natte gymlessen is het opfrissen van de zwemvaardigheid van de gediplomeerde kinderen. Ook zal de zweminstructeur het signaleren wanneer er getwijfeld wordt aan de zwemvaardigheid of de zelfredzaamheid van een kind. Dit zal dan ook met de betrokken leerkracht worden besproken. De gemeente Middelburg stelt (indien gewenst) vervoer van en naar het zwembad beschikbaar. De kinderen dienen te worden begeleid door minimaal één verantwoordelijke groepsleerkracht.
De natte gymles kan worden gevolgd op:
- Dinsdag 13.00 - 14.00 uur
- Dinsdag 14.00 - 15.00 uur
- Donderdag 14.00 - 15.00 uur
- Vrijdag 09.00 - 10.00 uur
- Vrijdag 10.00 - 11.00 uur
- Vrijdag 11.00 - 12.00 uur
The Daily Mile (onder schooltijd)
Doelgroep: Primair onderwijs, groep 1 tot en met 8
Het doel van The Daily Mile is simpel: 15 minuten (hard)lopen onder schooltijd levert fittere kinderen op! De simplistische inzet is heel effectief en kan als kapstok worden gebruikt voor meerdere gezondheidsdoelen en uitgebreid worden naar bewegend leren. De ambassadeur is Erben Wennemars. The Daily Mile is een erkende interventie en is een goedgekeurd onderdeel van De Gezonde School: het vignet Sport & Bewegen. Het draagt positief bij aan de conditie van de kinderen, motorische ontwikkeling, het concentratieniveau in de klas, stemming, overgewicht en algehele welzijn. U kunt het inzetten naar eigen wens, tussen de lessen door of in de pauzes. Het is gratis en mag ook gebruikt worden om te communiceren naar kind en ouders. De Buurtcoach en JOGG regisseur ondersteunt de school graag. DOE OOK MEE!
Meer informatie: JOGG regisseur Middelburg - Ruud Mesu (jogg@middelburg.nl).
Sportbuurtwerk (na schooltijd)
Doelgroep: Primair onderwijs, groep 3 tot en met 8
De buurtsportcoach biedt kinderen na schooltijd in de wijk een extra beweegmoment. Met het sportbuurtwerk wordt niet alleen tegemoet gekomen aan de behoefte van kinderen om informeel actief te zijn, maar worden ook maatschappelijke doelen bereikt: er vindt ontmoeting plaats, sociale vaardigheden worden ontwikkeld en kinderen leren verantwoordelijkheid te nemen. Sport is hierbij geen doel, maar een middel om sociale maatschappelijke doelen te bereiken. De ervaring leert dat sportbuurtwerk in sommige wijken meer dan in andere aansluit bij de behoeftes uit de wijk. Daarom zal komend schooljaar in ieder geval in Dauwendaele, Zuid en Stromenwijk sportbuurtwerk plaatsvinden. Scholen uit andere wijken kunnen hun behoefte aan sportbuurtwerk kenbaar maken. We kijken dan graag samen naar de mogelijkheden.
Meer informatie: sportbuurtwerk op vizita.nl
School van de Week: zwemmen (na schooltijd)
Doelgroep: Primair onderwijs, groep 1 tot en met 8
School van de week is een initiatief om kinderen in aanraking te brengen met het zwemmen en om op deze manier de weg naar het zwembad te vinden. De scholen van de gemeente Middelburg worden door het Vrijburgbad uitgenodigd om in een bepaalde week op zaterdag- of zondagmiddag te komen vrijzwemmen tegen een gereduceerd tarief. Van de scholen wordt alleen verwacht dat zij zich aanmelden en dat de uitnodigingen worden uitgedeeld aan de kinderen. De zwemactiviteit zelf vindt buiten schooltijd plaats en kost de leerkrachten dus geen tijd. Deze activiteit is bedoeld voor de groepen 1 tot en met 8. Kinderen die in het bezit zijn van een diploma mogen zelfstandig komen zwemmen. Mochten de kinderen nog niet in het bezit zijn van een diploma, dan kunnen deze kinderen onder begeleiding van een meezwemmende volwassene komen zwemmen.
Bevordering zwemvaardigheid (onder of na schooltijd)
De gemeente Middelburg en Optisport streven er naar om geen enkel kind de basisschool te laten verlaten zonder zwemdiploma. In eerste instantie is zwemles een verantwoordelijkheid van de ouders. Helaas zijn niet alle ouders in staat dit voor hun kinderen te regelen. Hiervoor zijn diverse oorzaken aan te wijzen.
Wanneer de school ouders hierbij wil ondersteunen, kan dit op diverse manieren. Te denken valt bijvoorbeeld aan:
- Een informatiebijeenkomst over zwemles (onder of na schooltijd).
- Zwemles onder schooltijd. Het Vrijburgbad stelt zweminstructeurs beschikbaar om de kinderen op te leiden tot één of meer zwemdiploma’s. De school zorgt voor het vervoer van de leerlingen naar en van het zwembad. De kinderen dienen te worden begeleid door minimaal één verantwoordelijke groepsleerkracht.
- Zwemcheck (na of onder schooltijd): omdat veel kinderen in korte tijd en op jonge leeftijd hun zwemdiploma’s halen en daarna weinig of niet meer zwemmen, blijkt de zwemvaardigheid van gediplomeerde kinderen niet altijd meer voldoende te zijn. Tijdens een ‘Zwemcheck’ kunnen kinderen geheel vrijblijvend en zonder kosten hun zwemvaardigheid laten testen. De medewerkers van het Vrijburgbad brengen een gratis advies uit, met als doel de zwemvaardigheid van de kinderen te behouden en/of te vergroten. Deze zwemcheck kan ook in schoolverband plaatsvinden. Wellicht gaat u met de hogere groepen op schoolkamp en twijfelt u eraan of iedereen (goed) kan zwemmen. Een uitstapje naar een zwembad of het strand behoort dan wellicht niet tot de mogelijkheden.
Jeugdfonds Sport & Cultuur
Doelgroep: Primair onderwijs en voortgezet onderwijs
De buurt(sport)coaches van Welzijn Middelburg zijn intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Voor ouders waarvan de kinderen om financiële redenen niet kunnen deelnemen aan sport of cultuur kan school contact opnemen met de buurtcoaches bij Welzijn Middelburg. Daarnaast kan de buurtcoach een spreekuur op school houden of tijdens een ouderavond informatie geven over de mogelijkheden. Als intermediair probeert de buurtcoach zoveel mogelijk kinderen een kans te bieden om te sporten en/of cultuur te beoefenen. Ouders kunnen tijdens een individueel gesprek informatie krijgen en samen met de intermediair een aanvraagformulier invullen.
Meer informatie: https://jeugdfondssportencultuur.nl.
Vrij aanbod kunst en cultuur KEW (onder, na schooltijd en dagarrangementen)
Doelgroep: Primair, speciaal en voortgezet onderwijs
Kunst en cultuur staat voor maken en meemaken, voor onderzoeken, experimenteren en ervaren. Kunst en cultuur daagt uit en stimuleert verwondering. Het zorgt voor vervreemding en herkenning. Het zet aan tot reflectie en ontwikkeling. KEW ondersteunt het buurtcoachteam op het gebied van kunst- en cultuureducatie. KEW verbindt scholen aan cultuurprofessionals, culturele instellingen en kunstverenigingen voor een cultureel aanbod onder en na schooltijd. In het cultuureducatieve programma van KEW vind je kunst- en cultuuractiviteiten voor alle leeftijden, in verschillende disciplines en gericht op verschillende competenties. Van rap tot theater, van 3D printen tot een bezoek aan een museum en nog veel meer. Je kunt de activiteiten gemakkelijk boeken door op onze website in te loggen met jouw persoonlijke account. Op zoek naar iets wat past bij een thema of dat (nog) niet in ons programma zit? We denken graag met je mee.
Cultuurmenu KEW (onder schooltijd)
Doelgroep: Primair en speciaal onderwijs
KEW biedt ieder jaar twee cultuurmenu’s aan die u kunt afnemen voor de hele school, met zorg uitgekozen door onze adviseurs. Met het cultuurmenu komen kinderen gedurende de basisschoolperiode in aanraking met erfgoed en diverse kunstdisciplines als dans, muziek, erfgoed, film, nieuwe media, theater, literatuur en beeldende kunst.
Meer informatie: kewalcheren.nl/cultuureducatie/po.
Maatwerk KEW (onder schooltijd, na schooltijd en dagarrangementen) ook voor NPO-budget
Doelgroep: Primair, speciaal en voortgezet onderwijs
KEW adviseert, ontwikkelt en begeleidt bij maatwerkprogramma’s die meerdere dagen, weken tot maanden duren. Dit kan in combinatie met de inzet van middelen uit het Nationaal Programma Onderwijs. Wil je voor een langere periode een cultuurprofessional op school die cultuuractiviteiten voor de leerlingen verzorgt? Of wil je samen met de kinderopvang een dagarrangement ontwikkelen? We denken graag mee en kunnen een cultuurprogramma op maat ontwikkelen. Dit programma kunnen we indien gewenst aansluiten op de schoolmethode of op een thema.
Muziekfabriek empowered by Muziekschool Zeeland
Doelgroep: Primair onderwijs, voortgezet onderwijs, BSO
“Wij gunnen iedereen een Leven Lang Muziek, in alle fasen in ieders leven” Wij willen mensen raken, verrassen, verwonderen en kansen bieden. Muziekfabriek Zeeland wil meer zijn dan een aanbieder, ontwikkelaar of uitvoerder. Wij pakken onze rol om een nieuw muzikaal hoofdstuk te schrijven, op weg naar een optimaal muziekklimaat. We hebben voor alle scholen een gepast aanbod voor muziek. Van leerlijnen tot instrumentale workshops en van muziekvoorstellingen tot maatwerk.
Meer informatie: https://muziekschoolzeeland.nl/muziekfabriek.
Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK): Begeleiding en cultuurbudget voor jou en je collega’s (onder en na schooltijd)
Cultuurkwadraat, met KEW als uitvoerend partner voor Walcheren, is het provinciale advies- en ondersteuningsorganisatie voor het inzetten van kunst & cultuur. Samen met Provincie Zeeland, provinciale en lokale partners, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke veld, culturele sector en cultuurprofessionals richten we ons op ontwikkeling en vernieuwing van het cultuuronderwijs, het bevorderen van de vakinhoudelijke deskundigheid van leerkrachten en het verbeteren van de relatie tussen scholen en culturele instellingen.
Doelgroep: Primair, speciaal en voortgezet onderwijs: leerkrachten en leerlingen
Zie jij kansen om leerlingen te inspireren met cultuur? KEW begeleidt het onderwijs, culturele sector en kinderopvang bij het vormgeven van een visie op cultuuronderwijs, het samenstellen van een cultuurbeleidsplan en inspirerende deskundigheidsbevordering en co-teaching. Hiervoor is vanuit de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) begeleiding en cultuurbudget beschikbaar. Doe je mee? Want juist samen ontwikkelen we cultuureducatie die verwondert, de zintuigen stimuleert en de verbeeldingskracht activeert.
Wat kan KEW voor jou betekenen?
Als één van de uitvoerende partners biedt KEW in de regio Walcheren deskundige advisering, begeleiding, extra cultuurbudget en adviseurs die in de regio Walcheren de scholen, kinderopvang en het culturele veld kennen. Cultuurkwadraat creëert komende jaren provinciebreed voorwaarden voor verbetering van cultuureducatie en biedt een platform voor deskundigheidsbevordering, kennisdeling en samenwerking.
Meer informatie: cultuurkwadraat.nl/cultuureducatie/zeeuwse-atelier-voor-de-verwondering en kewalcheren.nl/project/cultuureducatie-met-kwaliteit.
De Cultuurbus – Cultuurkwadraat
Doelgroep: Primair, speciaal en voortgezet onderwijs
U kunt met uw leerlingen in de klas werken aan cultuureducatie, maar minstens zo waardevol is het dat zij kennis maken met hun culturele omgeving en met kunst uit de grote wereld. Als u met uw leerlingen naar een museum, theater of concert wil, dan kunt u gebruik maken van De Cultuurbus. De busrit kost € 25,- voor Zeeuwse scholen voor het basisonderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het vmbo die naar een culturele instelling in Zeeland willen. De Cultuurbus brengt de leerlingen met flinke korting ook buiten de provinciegrenzen. Op de website van De Cultuurbus tref je de voorwaarden voor het aanvragen van De Cultuurbus en in welke periodes je één of meerdere busritten kan aanvragen.
Activiteiten met wijkpartners
Doelgroep: Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs
De buurt(sport)coach kan ondersteuning bieden bij het leggen van verbindingen tussen lokale (wijk)partners die samen willen werken met het onderwijs. De buurtcoach stemt zowel met school als met de partner af welke inzet gewenst en mogelijk is.
Voorbeelden van mogelijke inzet zijn:
- Repaircafé in de klas (info en praktijk over duurzaamheid, techniek, enz.)
- moestuinprojecten met vrijwilligers bij Speelhof Hoogerzael en City Seeds
- scholen die pannenkoeken bakken in verschillende zorgcentra
Is er op school behoefte om de wijk in te zetten tijdens bijvoorbeeld creablokken, themaweken of een specifieke les, laat het ons weten, dan kijken we naar de mogelijkheden. De buurt(sport)coach is geen kartrekker in de organisatie, maar kan ondersteuning en advies bieden aan scholen bij het leggen van verbindingen tussen lokale (wijk)partners, bij het aanvragen van een financiële bijdrage en de organisatie van activiteiten.
Democracity (onder schooltijd)
Doelgroep: Primair onderwijs
De gemeenteraad heeft eerder besloten dat jongerenparticipatie een belangrijk item is in onze gemeente. Door middel van het spelen van het spel Democracity geven we o.a. hieraan uitvoering voor de leerlingen van de groepen 7 & 8 in onze gemeente Middelburg. Het spel zal worden begeleidt door medewerkers van de gemeente Middelburg i.s.m. raadsleden, neemt twee uur in beslag en er kan max. 1 klas (25-30 ll.) per keer deelnemen. Democracity is een spel waarbij de leerlingen een aantal lokale partijen vormen die gaan nadenken over hoe hun stad eruit zou komen te zien. Wat vinden zij belangrijk? En waarom? Het verwoorden, beargumenteren en overtuigen zijn onderdelen die terugkomen bij dit spel. Het spel zal worden gespeeld in de raadzaal van de gemeente Middelburg.
Meer informatie: Democracity - ProDemos.
Leerling raad bijeenkomst (onder schooltijd)
Doelgroep: Primair onderwijs
Scholen in de gemeente Middelburg met een leerlingen- dan wel kinderraad mogen vaak meebeslissen over zaken in en rondom school en de wijk. Een goed voorbeeld van jeugdparticipatie. Voor deze leerling raden organiseren de buurtcoaches bijeenkomsten in het oude Stadhuis. De leerlingen krijgen informatie over besluitvorming binnen de gemeente, de mogelijkheid om zelf problemen aan te kaarten bij raadsleden en uitleg van de burgemeester.