Aanbod Buurtcoachteam sportaanbieders

Het aanbod en ondersteuning van Buurtcoachteam Middelburg voor sportaanbieders van gemeente Middelburg in  seizoen 2023 - 2024.

Het Buurtcoachteam Middelburg gaat voor het bevorderen en vergroten van zowel de actieve leefstijl, zelfredzaamheid als de leefbaarheid in de kernen en wijken van de gemeente Middelburg.

Het Buurtcoachteam Middelburg wil dit bereiken door middel van het leggen en onderhouden van verbindingen tussen sport- en beweegaanbieders, cultuur, welzijn, onderwijs, (jeugd)zorg, kinderopvang en bewoners in de wijken.

Het Buurtcoachteam Middelburg biedt een op maat afgestemd activiteitenaanbod (sport-, cultuur- en welzijnsgebied) en stimuleert en ondersteunt bewoners om mee te werken aan kwalitatief goede producten voor alle inwoners in samenwerking met de partners in de verschillende kernen en wijken van de gemeente Middelburg.

Het Buurtcoachteam Middelburg streeft naar een inclusieve samenleving waarbij op een proactieve wijze, zowel vraag- als aanbodgericht, sport en bewegen, welzijn en cultuur als bindmiddel worden ingezet.

Sportkennismakingsactiviteiten (tijdens schoolweken)

De sportkennismakingsactiviteiten houden in dat de gekozen doelgroep door middel van inschrijving bij de deelnemende sportaanbieders kan kennismaken met de sport en de sportaanbieder.

We merken dat de aantallen van deelnemers aan de sportkennismakingsactiviteiten minder hoog zijn, maar de deelnemers die meedoen worden ook vaak lid van de desbetreffende vereniging. Op basis van meerdere reacties van Middelburgse verenigingen kunnen we stellen dat gemiddeld 25% van de deelnemers blijft “hangen” bij de sportaanbieder. Dat is een ongekend percentage en de moeite waard om als sportaanbieder mee te doen.

De Buurtcoach van de gemeente Middelburg maakt samen met de sportaanbieder de PR op die richting de doelgroep gaat, verwerkt de inschrijvingen en koppelt de aantallen en namen van de deelnemers terug naar de sportaanbieder.

Deelnemers die zich inschrijven ontvangen een bevestigings-e-mail waarop algemene informatie staat over de sportkennismakingsactiviteit.

Clinics tijdens lessen bewegingsonderwijs

De sportaanbieder krijgt de mogelijkheid om zijn/haar sport en zichzelf te promoten tijdens lessen binnen het reguliere bewegingsonderwijs. Nadat bekend is welke sportaanbieders van deze mogelijkheid gebruik willen maken, maakt de Buurtcoach van de gemeente Middelburg de planning.

Nadat deze planning gereed is, zal de Buurtcoach van de gemeente Middelburg contact opnemen met de scholen die hebben aangegeven clinics tijdens de lessen bewegingsonderwijs te willen ontvangen.

Zodra de scholen op de hoogte zijn van de planning en hiermee akkoord gaan, kunnen de sportaanbieders actief worden op de betreffende scholen. Communicatie op de dag van uitvoering komt voor rekening van de contactpersonen sport en bewegen van de school en de sportaanbieders.

De Buurtcoach van de gemeente Middelburg probeert met de geïnteresseerde scholen ervoor te zorgen dat er meerdere groepen tijdens een dagdeel de clinics kunnen ontvangen en dat er ondersteuning is van een groepsleerkracht.

Sportbuurtwerk (tijdens schoolweken en schoolvakanties)

Tijdens reguliere schoolweken laten wij tijdens het sportbuurtwerk, in samenwerking met Welzijn Middelburg die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het sportbuurtwerk, iedere maand verschillende takken van sport aan bod komen.

De sportaanbieders hebben tevens de mogelijkheid om tijdens schoolvakanties in samenwerking met de Buurtcoach van de gemeente Middelburg een sportief aanbod te organiseren.

Extra mogelijkheid: In samenwerking met Kinderopvang Walcheren kunnen sportaanbieders in de gemeente Middelburg de mogelijkheid aangrijpen om activiteiten te organiseren op BuitenSchoolseOpvang (BSO) locaties. U kunt hierbij denken aan verschillende leeftijdscategorieën en locaties en hierin een bewuste keuze maken. Een BSO groep zit vaak gesitueerd in een schoolgebouw of in een bijgebouw. Vaak kan de BSO gebruik maken van het schoolplein en in sommige gevallen van een bijbehorende gymzaal. Op een groep van 10 kinderen is altijd 1 pedagogisch medewerker ingeroosterd, hij of zij is aanspreekpunt tijdens de activiteit en kent de kinderen. Groepen bestaan uit zo’n 10 tot 50 kinderen, dat is per BSO verschillend.