Bezoek kademuren en inspirerende partnermeeting
Onlangs ontving de Gemeente Middelburg een delegatie Interreg-partners voor de derde fysieke partnermeeting van het Interreg-project “Natuur-inbouw”. Deze gelegenheid bood een waardevolle kans om inspiratie op te doen, kennis te delen en de samenwerking te versterken.
De eerste dag begon met een excursie naar de renovatiewerken van de kademuren in Middelburg, waar ecoloog Bas Wattel uitleg gaf over de unieke aanpak. Er werd geleerd hoe het betrekken van ecologen helpt bij het beschermen en behouden van waardevolle muurflora. De bijzondere plantjes worden namelijk onder leiding van een ecoloog voorzichtig uit de muur gehaald, om deze later terug te plaatsen. De restauratie biedt bovendien ook mogelijkheden om nieuwe hechtingsplaatsen te creëren met behulp van kalkrijke, poreuze voegen en geschikte bakstenen. Dit biedt kansen voor zowel bekende als zeldzamere plantensoorten in de stad. De muren gaan er de komende jaren wat anders uitzien dan gewend, maar met alle zorg die tijdens de werkzaamheden gedragen wordt, zullen de muren snel weer in volle glorie groeien en bloeien!
Na het bezoek aan de kademuren trok de delegatie naar Terneuzen. Daar liet Rico Geluk het innovatieve IKC De Steiger zien, waar niet alleen maatregelen zijn getroffen voor de lokale fauna, zoals huismussen en gierzwaluwen, maar ook een groendak is aangelegd. Het was inspirerend om te zien hoe techniek en natuurinclusiviteit hand in hand gaan in dit nieuwbouwproject.
In het Sas van Gent gaf Martijn Hoogmoed een inkijkje in de plannen voor de Witte Wijk, waar de nieuwe woningen zijn ontworpen met verschillende inbouwvoorzieningen voor de natuur. Daarnaast toonde Bayram Erbisim een oude suikersilo, die mogelijk een massaverblijfplaats voor vleermuizen kan worden; dit vraagt zeker om verder onderzoek.
Tijdens de bijeenkomst werd ook gesproken over de positieve effecten van de voorzieningen die in de jaren '80 zijn geplaatst in de wijk Axel voor gierzwaluwen en andere vogels. Het was geweldig om te horen welke waardevolle lessen hieruit zijn getrokken, en zeker iets waar in de toekomst nog veel mee te maken zal zijn!
Het Europese project Natuur-inbouw wordt gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland. Door de samenwerking te zoeken over de Vlaams-Nederlandse grens, willen de betrokken organisaties van elkaar leren en samen versneld tot een nieuwe aanpak komen om natuur inclusief bouwen tot standaard te krijgen.