Steeds meer mensen laten zich cremeren. Maar wat moet er daarna met hun as gebeuren? Globaal kan onderscheid gemaakt worden in twee hoofdbestemmingen voor de as: bijzetting en verstrooiing.

Voor de wet is er één persoon die een bestemming aan de as mag geven. Dat is de persoon die in de uitvaart voorziet. Hij of zij tekent het aanvraagformulier en wordt daarmee rechthebbende op de as. Overleg dus van tevoren wie dit moet worden. Voor de as is er een wettelijke bewaartermijn van een maand.

Bijzetting

  • Bijzetting in de algemene nis
    Als u nog niet weet wat met de as te doen, dan kan deze kosteloos gedurende een half jaar in de algemene nis bewaard worden. Na dit half jaar wordt de rechthebbende op de as verzocht een bestemming aan de as te geven. De algemene nis kan niet bezocht worden.
  • Bijzetting in of op een particulier graf
    De as kan worden bijgezet in of op een particulier graf, eventueel bij een reeds begraven of nog te begraven familielid. Uitgifte is voor 10 of 20 jaar, met recht op verlenging. Dit neemt de plaats in van een overledene. 
  • Bijzetting in een urnenkelder of een urnengraf
    De as kan worden bijgezet in een urnenkelder of urnengraf. Deze bieden plaats aan twee urnen en de periode van plaatsing bedraagt ook hier 10 of 20 jaar, met recht op verlenging. 
  • Bijzetting in een columbarium
    De as kan bijgezet worden in een columbarium (urnenmuur). Dat kan uitsluitend in een door het crematorium ter beschikking gestelde urn. De urnennissen worden uitgegeven voor 5 jaar, met recht op verlenging. 
  • Bijzetting in de urnentuin
    Dit is een bovengrondse plaatsing in de urnentuin. Ook hier bedraagt de periode 5 jaar, met recht op verlenging. 
  • Bijzetting thuis
    Op verzoek kan de asbus worden afgehaald of verzonden naar uw woonadres of een andere begraafplaats of crematorium in binnen- of buitenland om daar te worden bijgezet of verstrooid. Voor bijzetting thuis of elders kunt u bij het crematorium een urn uitzoeken.

Verstrooiing

  • Verstrooien op het strooiveld. De as kan verstrooid worden op het strooiveld van het crematorium. Dit kan met, of zonder aanwezigheid van nabestaanden.
  • Verstrooien in een graf. De as kan verstrooid worden in een particulier graf of urnengraf. Dit neemt de plaats in van een overledene of een urn. 
  • Verstrooien op zee, per schip. Dit wordt twee maal per jaar buiten aanwezigheid van nabestaanden door het crematorium gedaan. Indien u er wel bij wilt zijn, kunt u de as afhalen en dient u zelf een boot te regelen. 
  • Verstrooien boven zee, per vliegtuig. Dit wordt een aantal keer per jaar georganiseerd voor de gezamenlijke crematoria in Nederland. Hierbij kunnen geen nabestaanden aanwezig zijn. Indien u er wel bij wilt zijn, kunt u de as afhalen en dient u zelf een vliegtuig te regelen. 
  • Verstrooien op een dierbaar plekje. Het is ook mogelijk de as te verstrooien op een dierbaar plekje (individuele verstrooiing). Hiervoor is wel toestemming nodig van de eigenaar of beheerder van het betreffende plekje.

Gedenkplaats

Bij het strooiveld van het crematorium staat een algemeen monument waar het mogelijk is om een door het crematorium beschikbaar gesteld gedenkplaatje te laten bevestigen. De termijn van plaatsing bedraagt 5 jaar, met het recht dit te verlengen.

Gedenksieraden

Het is mogelijk om een beetje as te bewaren in één of meerdere medaillons of andere gedenksieraden zoals ringen, miniurnen en kandelaars. U kunt dit door de medewerkers van het crematorium laten verzorgen.

Bloemen

Na de crematieplechtigheid kunnen de bloemen op uw verzoek op het strooiveld, op een graf of bij het oorlogsmonument geplaatst worden. Als u niets opgeeft, worden zij op het speciaal voor dat doel ontworpen bloemenveld gelegd. Als u een andere bestemming aan de bloemen wilt geven, zoals mee terugnemen, dan kunt u dat aan uw uitvaartleider doorgeven.

Kosten

De kosten van cremeren en de kosten voor catering bij de crematie.

Contact begraafplaats en crematorium Westelijke Oude Havendijk

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met de medewerkers van de begraafplaatsen en het crematorium Middelburg. U kunt met hen ook contact opnemen als u de collectie urnen, medaillons en dergelijke wilt bezichtigen.

Westelijke Oude Havendijk 3
Telefoon 0118 67 53 03
crematorium@middelburg.nl
Kantoor open op werkdagen: 9.00 - 16.00 uur