Eerste bijeenkomst Cool Neighbourhoods Edelstenenbuurt

In de Edelstenenbuurt werken we samen aan een koelere, groenere toekomst.

Bewoners, de Gemeente Middelburg en Except bundelen hun krachten tegen hittestress en ontwerpen samen een toekomstbestendige wijk.

Op donderdagavond 20 maart was er veel energie in Hotel Arneville, toen bewoners van de Edelstenenbuurt samenkwamen met de Gemeente Middelburg en duurzaamheidsexperts van Except Integrated Sustainability voor een inspirerende sessie. Deze bijeenkomst maakte deel uit van het Europees project Cool Neighbourhoods, waarin bewoners actief worden betrokken bij het toekomstbestendig maken van hun leefomgeving.

Het doel van de sessie was duidelijk: bewoners actief betrekken bij het herontwerp van hun buurt. Ook het thema leefbaarheid kwam aan bod, waarbij bewoners persoonlijke ervaringen deelden over hoe het klimaat hun dagelijks leven beïnvloedt. Vooral de overmatige verharding en het gebrek aan groen werden genoemd als belangrijke oorzaken van hitteproblemen. Een veelgenoemd voorbeeld was de versteende speeltuin zonder enige vorm van schaduw, die in de zomer zo heet wordt dat kinderen er niet veilig kunnen spelen.

Except liet daarna zien met welke klimaatproblemen we in deze buurt te maken hebben. Zo warmt het gebied snel op door de vele stenen en kan het hierdoor ook heel slecht afkoelen. Daarnaast zorgt versteend gebied er voor dat grote hoeveelheden water niet eenvoudig opgenomen kunnen worden door de grond of het riool, wat voor wateroverlast kan zorgen. Om een idee te geven hoe je dit soort problemen kunt tegengaan, liet Except verschillende voorbeelden zien, zoals groene daken, waterdoorlatende bestrating, regenwatertuinen, verticale begroeiing en meer. Het doel: de buurt inspireren om op een nieuwe manier te denken over de herinrichting van de buurt op het gebied van klimaatadaptatie en leefbaarheid.

Samen ontwerpen: de toekomst in kaart brengen

Vervolgens staken de bewoners de handen uit de mouwen tijdens twee interactieve kaartactiviteiten. Eerst kregen de deelnemers grote kaarten van de Edelstenenbuurt, waarop zij met post-its  hun zorgen, ideeën en ervaringen konden aangeven op specifieke plekken in de Edelstenenbuurt.

In de tweede oefening gingen bewoners aan de slag met het plaatsen van klimaatvriendelijke oplossingen, zoals verschillende soorten bomen, pergola’s, zitplekken, schaduwdoeken, systemen voor regenwateropvang en groene daken. Met deze creatieve materialen ontwierpen zij hun eigen, klimaatbestendige droombuurt. Deze interactieve en doelgerichte aanpak gaf bewoners de ruimte om hun ideeën te visualiseren en vertalen naar concrete oplossingen.

Bewoners aan het roer

De sessie eindigde met een duidelijke boodschap: wanneer bewoners de kans krijgen om mee te denken en ontwerpen, ontstaan er krachtige ideeën. Met behulp van interactieve tools zoals kaarten, knutselmaterialen en open gesprekken bood deze sessie een sterk voorbeeld van bewoners gestuurde gebiedsontwikkeling.

Hoe nu verder?

Met deze bijeenkomst stopt het niet. Op basis van de input van bewoners volgen de komende maanden de volgende stappen:

  • In april wordt een tweede ronde enquêtes gehouden om nieuwe inzichten te verzamelen over de leefbaarheid in de wijk.
  •  De door bewoners gemaakte ontwerpen dienen als inspiratie en referentie voor het officiële herontwerp van de wijk.
  • Op 14 mei vindt er een buurtmarkt plaats in de Edelstenenbuurt als volgende stap om samen tot een nieuwe inrichting van de wijk te komen.