Grasbeheer
Middelburg heeft het uitvoeringsplan grasbeheer vastgesteld. Hierin staat hoe de gemeente omgaat met het beheer van onder andere grasvelden en bermen.
Het nut van minder maaien
De gemeente streeft naar een verscheidenheid aan plantsoorten en diersoorten en naar groenbeleving. Op sommige plaatsen wordt gemaaid voor de verkeersveiligheid of het gebruik van een terrein. We maaien het openbaar gras in delen van de gemeente mede daarom op verschillende momenten. Bij deze nieuwe manier van grasbeheer gaan we het gras waar dit mogelijk is zoveel mogelijk extensief beheren. Dat betekent dat we sommige grasvelden minder maaien waardoor het gras langer wordt. Dit staat in het uitvoeringsplan grasbeheer, waarin staat hoe de gemeente omgaat met het beheer van onder andere grasvelden en bermen.
Maar waarom doen we dit nu eigenlijk?
De waarde van gazon
Met gazon bedoelen we doorgaans een strak, kort gemaaid grasveld waarin het liefst zo min mogelijk bloemen of andere planten staan. Van nature komt een kort gemaaid gazon eigenlijk niet voor. Het is het resultaat van regelmatig maaien of begrazen waardoor andere planten dan grassen geen kans krijgen om te groeien.
De voor en nadelen van kort gazon
Een strak gemaaid gazon is heerlijk om in de zomer op te liggen. Het kan niet ontbreken op openbare plekken zoals een park. Het is natuurlijk fijn om in de zomer te picknicken of zonnen in het park. Maar biologisch gezien heeft het weinig waarde. Er groeien in een gazon weinig bloemen, waardoor er bijna geen nectar te vinden is voor insecten. Het gras is niet lang genoeg om zaad te produceren, iets waar sommige vogels en kleine zoogdieren van leven. In kort gazon kunnen dieren geen veilige verstopplaatsen vinden. Het bodemleven onder een kort gemaaid gazon is minder divers en de bodem zelf is van mindere kwaliteit. Voor de natuur is een gazon eigenlijk niets meer dan een groene woestijn waar maar weinig leven te vinden is. Door een goed evenwicht te vinden tussen kort gemaaid gazon en langer gras, doorbreken we deze woestijn en creëren we meer leefgebied voor allerlei soorten flora en fauna.
De noodzaak voor plant en dier
Door op sommige plekken het gras minder te maaien geven we biodiversiteit dus kans en ruimte. Dit is erg duidelijk als u door een extensief beheerd grasveld loopt. Bij elke stap die u zet door ongemaaid gras ziet u spinnetjes wegkruipen, vlinders en vliegjes opvliegen, krekels en sprinkhanen weg springen en met een beetje geluk ziet u een muis of kikker snel wegglippen. Naast al deze dieren is vooral het effect op de planten goed te zien. Door minder te maaien krijgen planten de kans om te bloeien. Zo kunt u zeker in het voorjaar elke 2 tot 3 weken een andere kleur tegenkomen op hetzelfde grasveld. Het wit van de madeliefjes, duizendblad en fluitenkruid. Of het geel van de paardenbloem, boterbloem, koolzaad en kruiskruid. Soms zien we het paars van de vogelwikke, paarse dovenetel, hondsdraf of akkerdistel. Allemaal belangrijke inheemse planten die insecten het hele seizoen van voedsel voorzien.
Gras dat langer mag groeien geeft een ander beeld dan we gewend zijn, met meer geuren en kleuren waar wij van kunnen genieten als we door de stad wandelen. Maar het zijn vooral de dieren die hier van zullen profiteren!
Wilt u weten hoe er in uw omgeving wordt gemaaid? Bekijk dan onderaan deze pagina het Uitvoeringsplan Grasbeheer.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met medewerkers van het cluster beheer van de afdeling Leefomgeving, tel. 0118 67 50 00.
Kaart locaties extensief gazonbeheer
Gemeente Middelburg is gestart met een nieuwe vorm van gazonbeheer. We beheren het gras zoveel mogelijk extensief. Dat betekent dat we weinig ingrijpen bij het onderhoud van het gazon. Zo verbeteren de we biodiversiteit.
We zijn begonnen op tien locaties in Middelburg. Het gaat in totaal over 17,5 hectare, 20% van ons totale gazon.