Inburgeren en taal voor gezinsmigranten

Bent u gezinsmigrant? Dan heeft u een weloverwogen keuze gemaakt om naar Nederland te verhuizen om u te vestigen bij uw partner (de referent).

Als gezinsmigrant heeft u zich voorbereid op uw komst en verplichtingen in Nederland. Zo heeft u, met uitzondering van migranten uit enkele landen, het Basisexamen inburgering in het buitenland afgelegd. Gemeenten hebben een beperktere rol bij de inburgering van gezinsmigranten dan bij statushouders.

Voor wie is het?

Bent u gezinsmigrant? Dan krijgt u een brief van de gemeente als u moet inburgeren. In de brief staat vanaf welke datum u moet inburgeren. U moet binnen drie jaar klaar zijn met inburgeren.
U bent klaar als u geslaagd bent voor de verplichte inburgeringsexamens. Dit zijn:

  • Examens lezen, schrijven, spreken en luisteren
  • Examen Kennis van de Nederlandse  Maatschappij (afgekort KNM)

U moet ook het participatieverklaringstraject (afgekort PVT) en de Module Arbeidsmarkt & Participatie (afgekort MAP) hebben afgerond.

Meer informatie over de PVT staat op de website van Vizita.

Meer informatie over de Module Arbeidsmarkt & Participatie (afgekort MAP) vindt u op de website van Orionis.

Lening voor de inburgering

U kunt misschien een lening krijgen om uw inburgeringslessen te betalen. Deze lening vraagt u aan bij DUO. DUO kijkt naar het inkomen van u en uw partner en beslist dan of en hoeveel u mag lenen. Met uw DUO-lening kunt u een cursus volgen en uw examens betalen. De lening moet u terugbetalen. Meer informatie over de inburgering en een DUO-lening vindt u op de website van DUO. De informatie op de website is beschikbaar in meerdere talen.

Een inburgeringscursus volgen

De meeste mensen doen een cursus op een taalschool. De gemeente Middelburg adviseert u een inburgeringscursus te volgen bij een taalschool waar de gemeente mee samenwerkt. U kunt ook zelfstandig leren voor de examens en bent niet verplicht om lessen te volgen bij een taalschool.

De taal oefenen

Het is belangrijk dat u de Nederlandse taal leert. Dat kunt u doen bij de taalschool, maar er zijn meer plekken waar u kunt oefenen met de Nederlandse taal.

Wilt u beter Nederlands lezen, spreken en schrijven? En wilt u weten waar u een taalcursus of een taalmaatje vindt? Bezoek dan het Taalhuis Walcheren in de ZB in Middelburg. Het Taalhuis is voor iedereen vanaf 18 jaar die moeite heeft met lezen, spreken of schrijven in het Nederlands.

Extra tijd voor de inburgering

U heeft 3 jaar de tijd om in te burgeren. Soms hebben mensen extra tijd nodig. Bijvoorbeeld als u ziek bent, of omdat u een kind hebt gekregen. U kunt extra tijd aanvragen bij DUO.

Ontheffing inburgering

Als het u niet lukt om in te burgeren, komt u misschien in aanmerking voor een ontheffing voor de inburgering. Dat betekent dat u de inburgering niet hoeft te doen. Hier zijn strenge regels voor. Op de website van DUO vindt u meer informatie over de ontheffing.