Inburgering en taal voor statushouders
Door in te burgeren doet u zo snel mogelijk mee aan de samenleving. U leert Nederlands. En hoe Nederlanders wonen en werken. Daarna doet u inburgeringsexamen. Haalt u het examen? Dan bent u ingeburgerd.
Hoe werkt het?
Sinds 1 januari 2022 geldt de Wet Inburgering. De gemeente helpt dan nieuwkomers om in te burgeren. U krijgt eerst een brief van DUO dat u moet inburgeren. Daarna nodigt de gemeente u uit voor een gesprek. Dit gesprek is de start van de brede intake.
De gemeente maakt samen met u een persoonlijk plan, het plan inburgering en participatie (PIP). In het plan staat welke taallessen u volgt. En hoe u gaat meedoen in de samenleving. Bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk.
Voor de inburgering heeft u drie jaar de tijd. U leert de Nederlandse taal en maakt kennis met de Nederlandse cultuur. Als u uw inburgering haalt, krijgt u een inburgeringsdiploma of inburgeringscertificaat.
Voor wie?
Of u moet inburgeren leest u op de website van de Rijksoverheid.
Wat is een brede intake?
De gemeente nodigt u uit voor een gesprek als u nog in het azc woont, of kort na uw verhuizing naar Middelburg. Dit gesprek is de start van de brede intake. Dat is een periode van 10 weken waarin de gemeente u beter leert kennen. De gemeente kijkt samen met u naar waar u goed in bent en wat uw (werk)ervaring is. U gaat ook naar de Taalstart.
Wat is de Taalstart?
De taalstart is een intensieve talencursus van 6 weken. U krijgt Nederlandse taalles en er wordt gekeken wat uw taalniveau en leerbaarheid is en wat uw competenties zijn. U moet ook een toets doen: de leerbaarheidstoets. U hoeft niet te oefenen voor de toets. Aan het einde van de cursus krijgt u een eindrapportage. Na de brede intake besluit u samen met uw klantbegeleider welke inburgeringsroute het beste bij u past.
Wat is een plan inburgering en participatie (PIP)?
De gemeente besluit samen met u welke inburgeringsroute het beste bij u past. Dit besluit noemen we het Plan Inburgering en Participatie (PIP). In dit plan staat wat u gaat doen om in te burgeren. Als de gemeente uw PIP heeft gemaakt, krijgt u een brief van DUO. In de brief staat wanneer uw inburgeringsperiode officieel begint en wanneer u klaar moet zijn.
Wat is het participatieverklaringstraject (PVT)?
Het participatieverklaringstraject (afgekort: PVT) is een verplicht onderdeel van uw inburgering. Het PVT duurt minimaal 12 uur. Het PVT bestaat uit:
- Voorlichting over het leven in Nederland.
- Een excursie in Middelburg.
- Ondertekenen van de participatieverklaring.
Aan het einde van het traject ondertekent u een verklaring (de participatieverklaring). Met het ondertekenen zegt u dat u informatie heeft gekregen over de belangrijkste Nederlandse waarden en dat u deze respecteert.
Meer informatie over de PVT staat op de website van Vizita.
Welke inburgeringsroutes zijn er?
Welke inburgeringsroute u volgt hangt af van uw situatie. Er zijn drie verschillende inburgeringsroutes:
- De B1-route
- De Zelfredzaamheidsroute (Z-route)
- De Onderwijsroute
Voor elke route gelden andere regels. U hoeft uw inburgeringstraject niet zelf te betalen. U krijgt meer informatie over de inburgering van uw gemeente. De gemeente zegt ook naar welke taalschool u gaat.
De B1-route
In de B1-route maakt u uw examens op B1-niveau of hoger. U moet de volgende examens doen:
- Lezen B1-niveau
- Luisteren B1-niveau
- Spreken B1-niveau
- Schrijven B1-niveau
- Kennis van de Nederlandse Maatschappij
Als u uw examens niet op B1-niveau kunt halen, bespreekt u dit met uw klantbegeleider en uw taalschool. Samen met u kijken zij of u één of meerdere examens op A2-niveau kunt doen. Dit kan als u 600 uur naar de inburgeringscursus bent geweest.
In de eerste periode van uw inburgering onderzoeken we of een entree of mbo2-opleiding onderdeel van uw B1-route wordt.
De Zelfredzaamheidroute (Z-route)
In de Zelfredzaamheidsroute moet u 800 uur taalles volgen en 800 uur participeren. U hoeft geen examens te maken. Aan het eind van de Z-route heeft u een eindgesprek bij de gemeente. Daarna krijgt u een inburgeringscertificaat.
De Onderwijsroute
U volgt de Onderwijsroute als u na de inburgering een opleiding wilt volgen (op niveau mbo3 of hoger) in Nederland. U moet de volgende examens doen:
- Lezen B1-niveau of B2-niveau
- Luisteren B1-niveau of B2-niveau
- Spreken B1-niveau of B2-niveau
- Schrijven B1-niveau of B2-niveau
- Kennis van de Nederlandse Maatschappij
- Examens basisvakken
- Examens maatwerkvakken
U werkt aan studievaardigheden en u moet slagen voor vakken als Engels en rekenen. Dit zijn de basisvakken. Samen met uw taalschool kijkt u welke vakken u nog meer moet halen om na uw inburgering te kunnen starten met een opleiding. Dit zijn de maatwerkvakken.
De Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP)
Als u de B1-route of de Zelfredzaamheidsroute doet, dan is de Module Arbeidsmarkt & Participatie (afgekort: MAP) een verplicht onderdeel van uw inburgering. In deze module krijgt u informatie over werken en participeren in Nederland. Daarnaast gaat u ervaring opdoen met werk. De MAP bestaat uit:
- Een startgesprek met de gemeente. In het gesprek bespreekt u wat u gaat doen in de MAP.
- Voorlichting over de Nederlandse arbeidsmarkt.
- 40 uur ervaring opdoen met werk. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, een stage of het bezoeken van organisaties en bedrijven.
- Een eindgesprek met de gemeente. In het gesprek bespreekt u wat u heeft geleerd, wat u voor werk wilt doen in de toekomst en welke hulp u krijgt van de gemeente.
Als u werkervaring heeft in Nederland, kan de gemeente in het startgesprek beslissen dat u (onderdelen van) de MAP niet hoeft te doen. Meer informatie over de Module Arbeidsmarkt & Participatie (afgekort MAP) vindt u op de website van Orionis.
Examen doen
Om te slagen voor de B1-route of de Onderwijsroute moet u examens doen. Deze examens doet u bij DUO. Elk examen kunt u twee keer gratis maken. U kunt zich in Mijn Inburgering aanmelden voor de examens. Uw taalschool en uw klantbegeleider kunnen u hierbij helpen. Na een examen krijgt u een brief met uw examenresultaten. Als u een examen niet gehaald hebt, kunt u dat examen nog een keer doen.
Inhouden van vaste lasten
Iedereen betaalt vaste lasten. Vaste lasten zijn kosten die u elke maand moet betalen. Het is belangrijk dat u dit op tijd doet. Anders krijgt u schulden en misschien een boete. Ook kunt u uw woning kwijtraken.
Vaste lasten zijn de kosten voor:
- De huur van uw huis
- De premie van uw zorgverzekering
- De rekeningen voor water
- De rekeningen voor energie
De gemeente Middelburg helpt u bij het betalen van de vaste lasten. Zo kunt u wennen aan het leven in Middelburg en voorkomen we samen dat u schulden opbouwt. Deze kosten betaalt de gemeente van uw uitkering. U ontvangt elke maand van de gemeente uw uitkeringsspecificatie. Dit is een brief waarin staat hoeveel uitkering u heeft ontvangen. U ziet ook hoeveel geld de gemeente van uw uitkering heeft afgehaald voor het betalen van uw vaste lasten. Het bedrag dat overblijft, krijgt u elke maand op uw rekening.
Inhouden verplicht voor zes maanden
De gemeente is verplicht om uw vaste lasten van uw uitkering af te halen in de eerste 6 maanden dat u een uitkering ontvangt. Daarna beslist u samen met uw klantbegeleider of de gemeente dit voor u blijft doen. U kunt vanaf nu ook zelf de vaste lasten gaan betalen. Als u wilt dat de gemeente uw vaste lasten voor u blijft betalen, moet u de gemeente machtigen. Machtigen betekent dat u de gemeente toestemming geeft. U kunt dit op elk moment weer stoppen. Als u dat wilt, zegt u dit tegen uw klantbegeleider.
Meer informatie over het inhouden van de eigen bijdrage vindt u op de website van Orionis.
Stoppen met het inhouden
Als u en uw klantbegeleider vinden dat het betalen van uw vaste lasten door de gemeente niet meer nodig is, stopt de gemeente dit. U betaalt dan zelf de vaste lasten. Het betalen van uw vaste lasten door de gemeente stopt ook als u geen uitkering meer krijgt.
Vaste lasten automatisch zelf betalen
U kunt uw vaste lasten elke maand automatisch laten betalen. Dit doet u met een automatische incasso. Uw klantbegeleider kan u hierbij helpen. Voor een automatische incasso moet er genoeg geld op uw rekening staan.
Welke maatschappelijke begeleiding krijgt u?
Vanaf het moment dat u voor het eerst een huurcontract tekent voor een huurwoning in Middelburg, zal Vluchtelingenwerk Walcheren u zes maanden lang helpen met allerlei praktische zaken.
Als u bijvoorbeeld vragen heeft over uw inkomen, woning, school, post of over gezinshereniging kunt u bij Vluchtelingenwerk Walcheren terecht. De medewerkers van Vluchtelingenwerk maken u graag wegwijs in de gemeente Middelburg.
Op de website van Vluchtelingenwerk vindt u heel veel belangrijke actuele informatie, in acht verschillende talen: www.refugeehelp.nl.
Thema’s die op deze website worden behandeld zijn o.a.: gezondheidszorg, vervoer, werk en permanente verblijfsvergunningen.
Na 6 maanden draagt Vluchtelingenwerk uw dossier over aan Vizita. Vanaf dat moment zal Vizita u verder begeleiden bij de genoemde dingen. Zij begeleiden u hierbij de laatste 2,5 jaar.
Ontheffing of verlenging van uw inburgering
Misschien kunt u uw inburgering niet of niet op tijd halen. Bijvoorbeeld door problemen met uw gezondheid of andere problemen. De gemeente kijkt samen met u of u meer tijd (verlenging) of ontheffing kunt krijgen. Als u ontheffing krijgt hoeft u (onderdelen van) uw inburgering niet te doen.
Klaar met inburgeren
Als u alle onderdelen van de inburgering heeft gehaald bent u klaar met uw inburgering. Gefeliciteerd, u krijgt een inburgeringsdiploma of een inburgeringscertificaat!