Kentekenparkeren
In Middelburg betaalt u via kentekenparkeren. U hoeft na betaling geen parkeerkaartje in de auto te leggen.
U voert uw kenteken in, geeft de gewenste parkeertijd aan en betaalt met uw pinpas of creditkaart. U krijgt geen parkeerkaartje meer uit de parkeerautomaat.
Hoe voer ik mijn kenteken in voor parkeren?
Dit kan op verschillende manieren. U kunt uw kenteken invoeren via een parkeerautomaat of via uw smartphone met een parkeerapp. Volg de aanwijzingen op de parkeerautomaat of in de app om uw kenteken goed in te voeren.
Moet ik een parkeerkaartje achter mijn voorruit leggen als ik kentekenparkeren gebruik?
Nee, als u kentekenparkeren gebruikt, hoeft u geen parkeerkaartje meer achter uw voorruit te plaatsen. Het systeem herkent uw auto of motor door het ingevoerde kenteken.
Hoe kan ik betalen voor kentekenparkeren?
Betaling is alleen mogelijk met een pinpas of creditcard bij de parkeerautomaten op straat. U kunt ook betalen met een parkeerapp op uw smartphone. Kijk voor meer informatie op de pagina Belparkeren.
Wilt u toch met muntgeld of biljetten betalen? Dit kan in een van de vier parkeergarages in de stad.
Hoe weet ik of mijn betaling is gelukt bij kentekenparkeren?
Na betaling krijgt u meestal een bevestiging op het scherm van de parkeerautomaat of in de mobiele app. U kunt dit als bewijs van betaling gebruiken.
Op de parkeerautomaat kunt u kiezen om een betaalbewijs te printen. Een bankafschrift van uw pinbetaling is ook een betaalbewijs.
Kan ik mijn kenteken later aanpassen als ik al geparkeerd heb?
Dit kan soms wel, maar niet overal. In sommige gevallen kunt u het kenteken later aanpassen via een app of website. In andere gevallen moet u een nieuw parkeerticket kopen.
Wat gebeurt er als ik het verkeerde kenteken invoer?
Het is belangrijk om het goede kenteken in te voeren. Als u het verkeerde kenteken invoert, kan dit leiden tot een parkeerboete. Controleer altijd of het kenteken goed is voordat u het bevestigt.
Hoe lang is mijn parkeerbetaling geldig bij kentekenparkeren?
Hoe lang uw parkeerbetaling geldig is, ligt aan de zone waarin u parkeert. Dit kan een paar uur zijn, een hele dag of langer. Controleer de informatie op de parkeerautomaat of in de app om te weten hoelang uw parkeerbetaling geldig is.
Kan ik mijn parkeertijd verlengen als ik meer tijd nodig heb?
U kunt de parkeertijd verlengen via de mobiele app of een parkeerautomaat. Een voorwaarde is wel dat de maximale toegestane parkeertijd in die zone nog niet overschreden is
Wat zijn de voordelen?
- Niet meer teruglopen naar de auto om het parkeerkaartje achter de voorruit te plaatsen. Er zijn meer voordelen dan alleen het niet teruglopen. Waar vroeger de parkeercontroleur alle auto’s op een parkeerplaats langs moest lopen, doet nu de scanauto dat. Dat gaat veel sneller. Er kunnen dus meer parkeerplaatsen worden gecontroleerd in een korte tijd.
- Minder boetes. Er worden meer parkeerplaatsen gecontroleerd. We denken dat door deze grotere pakkans minder mensen gaan parkeren zonder te betalen.
- Lagere parkeerdruk: automobilisten parkeren minder in de gebieden waar betaald moet worden. Dit betekent een lagere parkeerdruk en minder zoekverkeer.
- Makkelijk betalen: geen gedoe met papieren parkeertickets. Voer simpelweg uw kenteken in op de automaat en betaal snel en gemakkelijk.
- Veiligheid en gemak: u hoeft zich geen zorgen te maken over het verlies van parkeervergunningen of -tickets. Uw kenteken is altijd bij de hand.
- Milieuvriendelijk: minder papierafval. Geen gedrukte parkeertickets helpt mee aan een schonere omgeving. Het gebruik van digitale kentekenregistratie is duurzamer voor het milieu.
Parkeren in straten met een maximale parkeerduur
In een aantal straten geldt een maximale parkeerduur. Deze geldt niet als u een bewonersvergunning en een parkeervergunning voor bezoekers heeft.
Hoe gaat de controle?
Waar vroeger de parkeerwachter alle auto’s op een parkeerplaats langs moest lopen, doet nu de scanauto dat. Dat gaat veel sneller. Er kunnen dus meer parkeerplaatsen worden gecontroleerd in een korte tijd.
Is mijn privacy verzekerd bij parkeren op kenteken en verloopt dit volgens de wet?
Gemeente Middelburg houdt zich aan de wettelijke regels. We gebruiken de kentekengegevens, uw parkeertijd en parkeerduur voor controle op betaald parkeren. Ook gebruiken we deze gegevens anoniem voor statistische informatie, zoals het meten van de parkeerdruk.
De gegevens worden niet doorgegeven aan andere organisaties of personen. De gegevens worden 7 jaar bewaard.
Bij een parkeercontrole krijgt de handhaver of scanauto alleen een bericht of voor het gescande kenteken betaald is. Er is geen verbinding met uw persoonsgegevens.
Uw privacy is hiermee beschermd. Bekijk voor meer informatie de privacyverklaring van Gemeente Middelburg.
Hoe worden mijn gegevens opgeslagen?
Kentekens die zijn ingevoerd bij de parkeerautomaat, worden samen met de parkeertijd en de zone opgeslagen in een database van het Nationaal Parkeer Register van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
De leveranciers van onze parkeerautomaten houden naast die gegevens, ook de transactiegegevens bij in een database.
De handhaver of scanauto scant het kenteken van de geparkeerde auto en krijgt een signaal of er voor het kenteken is betaald, voor de kloppende parkeerzone en parkeertijd.
De gegevens uit de databases worden ook gebruikt als iemand bezwaar maakt tegen een parkeerboete. Ook hier geldt de wettelijke bewaarplicht van 7 jaar en de geheimhoudingsplicht.
Gehandicaptenparkeerkaart en passagierskaart
Voor deze vergunningen verandert er nu nog niets. In Middelburg kunt u met een gehandicaptenparkeerkaart of passagierskaart parkeren in alle parkeervakken, zonder dat u hiervoor hoeft te betalen. Als hier verandering in komt, informeren wij alle houders van een gehandicaptenparkeerkaart (gpk) op tijd hierover.