Klimaatverandering in de tuin
Het klimaat verandert. We krijgen steeds meer hittegolven, meer droge periodes en meer extreme regenval. Ook merken we helaas dat de biodiversiteit steeds verder afneemt. Klimaatverandering raakt iedereen. Daarom moeten we met z’n allen klimaatbestendig worden voor de toekomst. Deze pagina geeft belangrijke tips die u nodig heeft om uw tuin toekomstbestendig in te richten! Het ontwerpen van een tuin is niet makkelijk. U moet rekening houden met ontzettend veel zaken. Klimaatverandering komt daar nog eens bovenop. Daarom hebben we in deze pagina de belangrijkste stappen voor het maken van een mooie, klimaatadaptieve tuin op een rijtje gezet. We beginnen met het ontwerp, daarna geven we u informatie over de beplanting en de bestrating, en we eindigen met de inrichting. Alle tips op deze pagina dragen bij aan een toekomstbestendige tuin.
Door klimaatverandering ontstaan verschillende problemen, zoals wateroverlast door hevige regenval, hitte en droogte. Door de opwarmende aarde krijgen we steeds meer te maken met deze fenomenen. Gelukkig kunnen we ons aanpassen aan deze problemen.
Omdat we wereldwijd veel bouwen, neemt de biodiversiteit overal af. Ook in Nederland zijn er maar weinig plekken over die nog echt wild zijn. U kunt uw tuin zo inrichten dat de biodiversiteit weer toeneemt. Op die manier blaast u ook een nieuw leven in uw tuin!
Deze pagina geeft u een inzicht in hoe uw tuin klimaatadaptief ingericht kan worden, zodat u in de toekomst minder overlast van de gevolgen van klimaatverandering zult ervaren. De tips die worden gegeven dienen als hulpmiddel. Heeft u zelf een creatief idee of initiatief? Aarzel dan zeker niet om het toe te passen.
Deze pagina is een uitgave van Gemeente Middelburg in het kader van klimaatadaptatie in de gemeente. De stappen op deze pagina komen onder andere voort uit de Europese projecten Cool Towns en SCAPE. Kijk voor meer informatie op Europese projecten.
Wateroverlast
Extreme regenval komt steeds vaker voor. Wanneer er in een korte tijd veel regen valt in een klein gebied, neemt de kans op wateroverlast toe. Zeker wanneer er veel verhard oppervlak aanwezig, zal dit voorkomen. Daarom is het goed om zo min mogelijk bestrating in de tuin te hebben. Dit geeft het water meer kans om weg te zakken in de bodem.
Hitte en droogte
Door de opwarming van de aarde neemt ook het aantal hittegolven en droge periodes toe. Bomen en planten houden uw tuin langer koel. Ook kunt u voor koelte zorgen door schaduwdoeken of waterpartijen te plaatsen. Op die manier heeft u verkoeling tijdens de volgende hittegolf.
Biodiversiteit
Met biodiversiteit wordt de hoeveelheid en verscheidenheid aan leven bedoeld. Meer groen in de tuin trekt meer vogels, insecten en andere dieren aan. Dit zorgt voor meer leven in uw tuin. Daarnaast draagt u bij aan de lokale natuur!
De bestrating - tegels?
Een goede verhouding tussen bestrating en groen is essentieel. Hoe meer groen, hoe beter. Meer groen betekent minder wateroverlast omdat het water beter de grond in kan. Ook draagt u met een groene tuin bij aan het verminderen van het stedelijk hitte-effect. Uw tuin hoeft zeker niet tegelloos te zijn. Maak bijvoorbeeld kleine terrassen, staptegels in het gras of een betegeld pad. Het belangrijkste is dat er genoeg groen in de buurt van de tegels is. Dit zorgt ervoor dat water makkelijk weg kan zakken in de grond, en voorkomt wateroverlast tijdens extreme regenval.
De bestrating - waterafvoer
Omdat uw wijk klimaatadaptief wordt ingericht, zijn er geen mogelijkheden om een regenwaterafvoer aan te sluiten op het riool. Daarom is het een goed idee om zelf te zorgen voor een wateropslag, zoals een regenton of een ondergrondse tank. Met dit opgevangen water kunt u dan in droge periodes de tuin water geven. U kunt ook nog een stap verder gaan door het water gebruiken voor uw sanitair. Op die manier hoeft u geen drinkwater te gebruiken om uw toilet door te spoelen. Veel duurzamer!
De bestrating - oprit
Heeft u een oprit naar bijvoorbeeld uw garage of parkeerplaatsen naast het huis? Kies er dan voor om deze niet volledig te verharden of te asfalteren. Wanneer de oprit helemaal is verhard, zorgt dit voor extra waterafvoer naar het riool. Wanneer u ook groen in uw oprit verwerkt, kan het regenwater makkelijk in de grond verdwijnen, en staat uw auto toch stevig.
De beplanting - natuur
Zeeland staat bekend om zijn prachtige natuur. De vele natuurparken, de zee en de Schelde zorgen voor een hoge biodiversiteit in onze provincie. U kunt hier aan bijdragen door voor een groene tuin te kiezen! Hiermee helpt u de natuur uit te breiden in uw tuin. Kies hierbij voor bomen, planten en bloemen die inheems zijn aan onze provincie.
De beplanting - oneindige keus
Er is bijna een oneindige keus aan bloemen, planten en bomen. Een logische vraag is dus waar te beginnen. Voor beplanting is het belangrijk om verschillende aspecten in de gaten te houden. Natuurlijk spelen het weer en de seizoenen een rol. Daarnaast is het goed om ook rekening houden met zon, schaduw, water, en de bodem. Let bij het planten van bomen & struiken ook op de zonrichting. Als uw ramen bijvoorbeeld recht op het zuiden staat, heeft u daar de meeste schaduw nodig om het binnen koel te houden. Daarnaast is het beter om een groene erfafscheiding te plaatsen in plaats van een houten schutting.
De beplanting - out of the box
Uw tuin is niet de enige plaats waar u voor groen kunt zorgen. Platte daken van uw huis, aanbouw, garage of tuinhuis kunt u inrichten met een groene uitstraling. Dit zorgt voor koelte binnenshuis en een betere waterafvoer.
Denk ook eens ‘out of the box’. Groene daken zijn al vrij bijzonder, maar wat dacht u van een geveltuintje, een binnentuin of een drijvend tuintje? De bijzondere mogelijkheden zijn eindeloos. Kortom: Hoe meer groen hoe beter!
De inrichting - terras en tuinhuis
Naast bestrating en beplanting, is ook de inrichting van uw tuin belangrijk. Wilt u bijvoorbeeld een terras, een tuinhuisje of een schuur? Bij de inrichting moet u ook nadenken over wat u in uw tuin wilt gaan doen. Een terras met tuinmeubels om gezellig te zitten of een zwembad voor uw kinderen? Hierbij is het goed om te bekijken of in de zomer een koele plek kan worden gemaakt. Over het algemeen koelt de tuin al af doordat u veel groen heeft, maar u kunt ook een schaduwdoek of een pergola plaatsen. Dit kan op veel creatieve manieren, waardoor uw tuin in de zomer koel blijft. Daardoor is het ook aangenamer om vaak in de tuin te zitten.
De inrichting - voortuin
Heeft u ook een voortuin? Ook daar kunt u zorgen voor een goede inrichting. Het plaatsen van een geveltuin in kleine voortuinen, of het planten van bomen of struiken in grotere voortuinen kan ervoor zorgen dat uw huis in de schaduw staat. Hierdoor wordt het op warme dagen minder heet in huis.
De inrichting - energie
De energietransitie gaat een belangrijke rol spelen in de komende jaren. U kunt zich hier al op voorbereiden door bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler op uw tuinhuis te plaatsen of duurzame verlichting te gebruiken. Wanneer u deze middelen gebruikt, bent u direct al toekomstbestendig en duurzaam bezig.