Olietank in tuin
Vindt u een olietank in uw tuin? Dan moet u dit melden bij de gemeente. De gemeente bepaalt of u een oude olietank moet laten schoonmaken of verwijderen.
Melden olietank
Het melden aan de gemeente van de aanwezigheid van de olietank doet u aan de balie of schriftelijk.
U moet het ook melden als u aanwijzingen heeft voor de aanwezigheid van een oude olietank in uw tuin.
Kosten verwijdering olietank
Het verwijderen van een olietank kost circa € 5.000,00. Daar kunnen nog kosten bijkomen voor bodemsanering. De ligging van het pand en de bereikbaarheid van de tank bepalen ook de uiteindelijke prijs. Offertes kunt u aanvragen bij KIWA-erkende saneringsbedrijven. KIWA is het keuringsinstituut voor onder andere rioleringen, waterleidingen en ondergrondse tanks.
Regels voor ondergrondse tanks
Het Activiteitenbesluit stelt regels voor de opslag van vloeibare brandstoffen als benzine, petroleum, diesel en huisbrandolie, afgewerkte olie en huishoudelijk afvalwater in ondergrondse tanks groter dan 1 m3 en kleiner dan 150 m3 door bedrijven en particulieren.
Wanneer het gaat om een ondergrondse tank met een grootte van of meer dan 150 m3 (150.000 liter) dan valt de tank niet onder het Activiteitenbesluit, maar moeten de eisen die aan de tank gesteld worden in een vergunning worden geregeld.
De regels uit het Activiteitenbesluit moet voorkomen dat lekkende ondergrondse tanks de bodem of het grondwater verontreinigen.
De regels voor ondergrondse olietanks op een rij:
- Sinds 1 januari 1999 worden buiten gebruik zijnde tanks niet meer gesaneerd maar worden ze altijd verwijderd. De werkzaamheden worden tenminste 10 dagen voor aanvang gemeld aan het bevoegd gezag (de gemeente).
- Alle niet meer in gebruik zijnde tanks dienen door een KIWA-erkend bedrijf te worden verwijderd.
- Alleen een KIWA-erkend bedrijf mag olietanks verwijderen. De tank en de leidingen worden uitgegraven, schoongemaakt en weggehaald. Het gat wordt opgevuld met schoon zand. U krijgt dan het KIWA-certificaat.
Tanks die nog in gebruik zijn moeten jaarlijks worden gekeurd.
Risico's oude olietank
Olietanks werden vroeger gebruikt om verwarmingsinstallaties van brandstof te voorzien. Een oude tank kan roesten en lekken. Daardoor kunnen olieresten het grondwater verontreinigen, leidingen (zoals drinkwaterleidingen en rioolleidingen) en kabels (elektriciteitskabels en telefoonkabels) aantasten en bomen en planten vergiftigen. Ook komt stankoverlast vaak voor.
Wie is verantwoordelijk voor schoonmaken of verwijderen olietank?
Als eigenaar van een woning moet u een oude olietank laten schoonmaken of verwijderen. Huurt u een woning? Dan moet u de verhuurder laten weten dat hij de olietank moet laten schoonmaken of verwijderen. Dit geldt niet voor een tank die eerder gesaneerd is door middel van schoonmaken en vullen met zand. Deze tanks zijn buiten gebruik gesteld en kunnen niet meer als tank worden aangemerkt.
Hoe weet ik (als particulier) of er een ondergrondse olietank op mijn perceel ligt? En waar kan ik op letten?
- De meeste tanks liggen in gebieden die pas laat zijn aangesloten op het gas- en leidingennet. Het gaat met name om huizen die gebouwd zijn voor 1970. Overigens is het bouwjaar van een huis geen absolute garantie voor de aan- of afwezigheid van een olietank. In uitzonderingsgevallen zijn er ook bij recenter gebouwde huizen oliegestookte CV-installaties toegepast, bijvoorbeeld omdat er geen aansluiting is of was op het gasnet.
- Putdeksels, ontluchtingspijpen, vulpunten, loze leidingen (voor de olieaanvoer) of vreemde verzakkingen kunnen aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van een ondergrondse olietank. U kunt met een metaaldetector nagaan of er een ondergrondse olietank op uw perceel ligt. Meestal liggen de tanks niet dieper dan 1 meter beneden het maaiveld. Voor dit onderzoek kunt u ook een milieuadviesbureau inschakelen.
Wat moet ik doen als ik weet dat er een ondergrondse olietank op mijn perceel ligt?
U bent verplicht dit te melden bij de gemeente en vervolgens de tank te laten verwijderen tenzij de tank al eerder gesaneerd is. De tank zal dan waarschijnlijk gevuld zijn met zand. Voordat de tank verwijderd wordt moet een bodemonderzoek uitgevoerd worden om te kijken of bodemverontreiniging is opgetreden. Dit dient te gebeuren door een gecertificeerd milieu/bodemadviesbureau. Het legen, schoonmaken en verwijderen van de tank dient te gebeuren door een KIWA-erkend bedrijf. U krijgt na de sanering een KIWA-saneringscertificaat. Het is belangrijk dat u dit certificaat goed bewaard. Welke bedrijven gecertificeerd zijn door KIWA kunt u vinden op de website van KIWA.
Ik heb een ondergrondse tank en wil deze nog blijven gebruiken, kan dat?
Dit kan. In Nederland zijn ongeveer nog 20.000 mensen die nog een ondergrondse olietank in gebruik hebben. U moet dan voldoen aan de regels uit het activiteitenbesluit (Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer). Zo moet u de tank jaarlijks laten keuren en moet u zich verzekeren tegen de gevolgen van eventuele bodemverontreiniging.
Wat gebeurt er als ik de tank niet aangeef bij de gemeente?
De aanwezigheid van een tank zal vroeg of laat aan het licht komen. Hoe later dat gebeurt, hoe groter de kans op bodemverontreiniging en de bijbehorende saneringskosten. De eigenaar van het onroerend goed is hiervoor wettelijk aansprakelijk.