Richtlijnen duurzaamheid en klimaatadaptatie vrije kavels Essenvelt
Essenvelt wordt een duurzame, groene en waterrijke wijk. Een wijk die tevens klimaatbestendig is. De gemeente doet hiervoor een stapje extra bij de inrichting van het openbaar gebied. Van u als bouwers vraagt zij ook een stapje extra te doen. Om zo samen te kiezen voor een duurzame toekomst.
In verband hiermee treft u hieronder een overzicht aan van onze eisen en wensen.
Bij de bouw van een woning op een vrije bouwkavel moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- De woning is ten minste energieneutraal.
- De woning wordt verwarmd zonder aardgas. Onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren, heeft aangetoond dat een individuele luchtwarmtepomp in combinatie met een bodemlus de meest doelmatige oplossing is.
- Door regenwater (van het dak en/of het terras) te gebruiken om het toilet mee door te spoelen, de wasmachine op te laten draaien, in zomer de tuin mee te besproeien of de vijver mee bij te vullen, bespaart u duizenden liters schoon drinkwater. Het gebruik van regenwater voor dit soort laagwaardige toepassingen is stukken duurzamer dan het gebruik van drinkwater. Bovendien werkt een lege of een gedeeltelijk gevulde regenwatertank als een buffer die de afvoer van regenwater beperkt tijdens hoosbuien. Iedere woning moet daarom een (ondergrondse) regenwatertank met een inhoud van minimaal 5.000 liter hebben.Regenwater dat niet wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de tuin of het toilet moet oppervlakkig worden afgevoerd naar de straat, bijvoorbeeld via een gootje. Als uw perceel grenst aan oppervlaktewater, mag u het regenwater ook rechtstreeks afvoeren naar dit aangrenzende oppervlaktewater.
- Erfafscheidingen die grenzen aan openbaar gebied of die vanaf openbaar gebied zichtbaar zijn, zijn groen uitgevoerd (de beplanting is al dan niet ondersteund door een gaashekwerk). In het beeldkwaliteitsplan worden hier nadere richtlijnen voor gegeven. Schuttingen zijn op deze plekken niet toegestaan.
De volgende punten zijn wensen. Deze wensen zijn een dringend advies, omdat wij vinden dat deze een belangrijke bijdrage leveren aan een schoner milieu, een verbetering van het klimaat en meer biodiversiteit:
- Bouw zoveel mogelijk circulair, door gebruik te maken van materialen die (in de toekomst) opnieuw kunnen worden gebruikt.
- In het kader van biodiversiteit is het goed om meer ruimte te creëren voor vogels, door per woning minimaal één neststeen in te metselen.
- Voer voor de gewenste groene uitstraling van de wijk ook de erfafscheidingen die niet zichtbaar zijn vanaf openbaar gebied groen uit. U draagt hiermee bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.
- Met het oog op de flora en de fauna en door de klimaatverandering (de zomers worden steeds warmer en droger) adviseren wij u om het verharden van tuinen te beperken. Groene tuinen zorgen in de zomer voor een aangenamer klimaat en bomen zorgen voor verkoeling en schaduw.
- Als uw woning een plat of een licht hellend dak krijgt, voer het dan uit als een groen dak. Een groen dak is goed voor de biodiversiteit, het neemt CO2 en fijnstof op, het vangt veel regenwater en werkt ook isolerend. En als u zonnepanelen op uw dak legt, werken ze beter omdat een groen dak koeler is dan een dak dat is afgedekt met bitumen.
- Ten slotte. Hoe gezellig het misschien ook is, schaf geen open haard of een hout- of pelletkachel aan. De rook zorgt voor luchtvervuiling in de vorm van fijnstof, CO2-uitstoot en geurhinder.