Veelgestelde vragen huwelijk en geregistreerd partnerschap

Niet gevonden wat u zocht op onze pagina over trouwen en geregistreerd partnerschap? Misschien staat het antwoord op uw vraag in onderstaand overzicht met veelgestelde vragen.

Wanneer melden wij ons voorgenomen huwelijk of partnerschap?

U moet het voornemen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten bij de gemeente melden. Dit doet u bij de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap zal gaan plaatsvinden. Dit moet minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de datum van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ondertrouw is vervangen door de melding van het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Mogen wij voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar?

Ja, tijdens het maken van jullie reservering hebben jullie de mogelijkheid om jullie voorkeur voor een trouwambtenaar uit te spreken. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met jullie voorkeur, maar het kan zijn dat jullie alsnog een andere trouwambtenaar toegewezen krijgen. Zodra bekend is wie jullie geregistreerd partnerschap of huwelijk gaat voltrekken, ontvangt u een e-mail van de betreffende trouwambtenaar met de contactgegevens. Het verzoek aan u is om dan ongeveer 6 weken voor de registratiedatum contact op te nemen met de trouwambtenaar om de ceremonie te bespreken.

Voor kosteloze en budgethuwelijken of geregistreerd partnerschappen kunt u geen voorkeur uitspreken.

Wij willen ‘in stilte’ trouwen en niet zelf getuigen meenemen. Mag dat?

Het is wettelijk voorgeschreven dat er minimaal twee getuigen aanwezig moeten zijn. U dient zelf getuigen aan te leveren voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. De gemeente biedt geen getuigen aan.

Hoe lang duurt de voltrekking van het huwelijk/partnerschap?

Een kosteloze of budget voltrekking op het stadskantoor duurt maximaal 10 minuten. Andere betaalde voltrekkingen in het stadhuis of op een eigen locatie duren in totaal 45 minuten. De ceremonie zelf duurt maximaal 30 minuten, de overige 15 minuten zijn bestemd voor in- en uitloop.

Kan het huwelijk of geregistreerd partnerschap door een geestelijke gesloten worden?

In Nederland zijn kerk en staat gescheiden, waardoor het kerkelijk en burgerlijk huwelijk niet met elkaar verbonden zijn. Samen met je partner kun je ervoor kiezen om náást de huwelijksplechtigheid in het gemeentehuis ook in de kerk te trouwen. De Nederlandse wet schrijft voor dat het kerkelijk huwelijk altijd ná de wettelijke ceremonie plaatsvindt, omdat de burgerlijke ceremonie volgens de wet altijd eerst moet plaatsvinden.

Zijn de trouwlocaties ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

Het stadskantoor van de gemeente Middelburg en het stadhuis van Arnemuiden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het stadhuis van Middelburg is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, mits u van tevoren aangeeft gebruik te willen maken van een rolstoelbaan.

Verandert mijn achternaam na het huwelijk?

Nee, na het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) verandert er niets aan uw officiële achternaam. In Nederland is het toegestaan om na de huwelijksvoltrekking de achternaam van de partner te gebruiken. Dit noemen we 'naamgebruik'. Als je de achternaam van je partner wilt gebruiken, kun je dit na het huwelijk of geregistreerd partnerschap aangeven bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Het gaat hierbij niet om een wijziging van de achternaam, maar om het 'voeren' van de achternaam.

Als wij gaan trouwen, is dat dan in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?

Is uw huwelijk of geregistreerd partnerschap op of na 1 januari 2018 gesloten? Dan vallen niet alle bezittingen en schulden in de wettelijke gemeenschap van goederen. Alleen de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap gezamenlijk waren, evenals de toekomstige bezittingen en schulden, vallen in de gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen buiten de huwelijksgemeenschap. Dit geldt ook voor de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap alleen van u waren.
Is uw huwelijk of geregistreerd partnerschap  vóór 1 januari 2018 gesloten? Dan geldt dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn.

Kunnen we een kopie van het trouwboekje of partnerschapsregistratieboekje krijgen?

U kunt een nieuw boekje aanvragen bij de gemeente waar de ceremonie plaatsvond.

Kunnen we de huwelijksdatum/datum van partnerschapsregistratie verzetten of annuleren?

Het is mogelijk om uw huwelijksdatum te verzetten of annuleren. Wij brengen daarvoor geen leges in rekening. Neem hiervoor altijd contact op met de Burgerlijke Stand via telefoonnummer 0118 67 50 00 of burgerlijkestand@middelburg.nl.

Kunnen we de trouw- of burgerzaal zien voordat we gaan trouwen in het stadhuis?

Ja, het is op verzoek mogelijk om te kijken in de trouw- en burgerzaal. Neem hiervoor altijd contact op de met de Burgerlijke Stand via telefoonnummer 0118 67 50 00 of burgerlijkestand@middelburg.nl.

Kunnen we parkeren op de markt tijdens de ceremonie?

Voor ceremonies in het stadhuis kan ontheffing worden verleend om met de (trouw)auto en maximaal 4 volgauto’s op de dag van de ceremonie het kernwinkelgebied te berijden. Het is toegestaan met deze ontheffing tijdens de ceremonie te parkeren op de Markt.

Heeft u meer volgauto’s dan kunnen deze gasten betaald parkeren in een parkeerkelder of in een parkeervak. Indien u meer vragen heeft over parkeren op de markt, kunt u contact opnemen met de afdeling Parkeerbeheer.

Kunnen wij later nog extra getuigen toevoegen?

Ja, u kunt tot twee weken voor de ceremoniedatum nog extra getuigen (maximaal 4 in totaal) aanleveren. Dit doet u door de gegevens en kopie legitimatie van de getuigen aan te leveren bij de Burgerlijke Stand via burgerlijkestand@middelburg.nl.