Verduurzaming monumenten en historische gebouwen
Monumenten zijn uniek en vragen dus ook om unieke energiebesparende maatregelen die niet ten koste gaan van de monumentale waarde.
Monumentenpaspoort
Om te weten welke aanpassingen er aan uw pand kunnen worden uitgevoerd, kunt u een Monumentenpaspoort laten opstellen. Hier leest u wat een Monumentenpaspoort is en wat het voor u kan betekenen.
Medewerkers van de Monumentenwacht komen uw pand bekijken en vervolgens krijgt u een Monumentenpaspoort waarin uw monumentenpand wordt beschreven met een op maat gemaakt duurzaamheidsadvies inclusief inzicht in de kosten en baten. Bij Erfgoed Zeeland kunt u hier een afspraak voor maken.
Restauratiefonds
Het Restauratiefonds verstrekt tijdelijk een vergoeding voor de kosten van een duurzaamheidsadvies monumenten. Het duurzame monumentenpaspoort Erfgoed Zeeland komt voor deze vergoeding in aanmerking.
Bij het Restauratiefonds kunt u voor het verduurzamen van rijksmonumenten ook een laagrentende lening aanvragen.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Ook als eigenaar van een rijks- of gemeentelijk monument kunt u subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Kijk voor meer informatie over de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Lees verder
- Rijksmonument of gemeentelijk monument, omgevingsvergunning
- Duurzaamheid van historische gebouwen op website Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Verduurzaming op website Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
- De slimme weg naar een duurzaam monument op website restauratiefonds
- Routekaart Verduurzaming Monumenten op website Duurzaam Erfgoed
- Duurzaamheid van historische gebouwen op website Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed