Vergaderingen gemeenteraad op donderdag 12 oktober, 16 oktober en donderdag 9 november 2023

Donderdag 12, maandag 16 oktober en donderdag 9 november 2023 vergaderde de gemeenteraad over het voorstel om een nieuw azc op de Cleene Hooge te plaatsen. 

Het college hoeft hiervoor geen goedkeuring van de raad te vragen. Wel heeft het college aan de raad gevraagd om ‘wensen en bedenkingen’ te geven. Dat doet de raad door amendementen en moties te schrijven. Hierin staan de wensen en bedenkingen.

Tijdens de vergaderingen van 12 en 16 oktober stemde de raad over de wensen en bedenkingen. Niet alle raadsleden waren op 16 oktober aanwezig. Daardoor was er een even aantal raadsleden. Bij twee amendementen stemden 13 raadsleden voor en 13 tegen. Pas als een meerderheid voor of tegen stemt, kan de raad een besluit nemen. Daarom stemde de raad op 9 november opnieuw over de twee amendementen. Ook stemde de raad over de moties en het raadsvoorstel.

Wel heeft de raad tijdens de twee raadsvergaderingen in oktober over alle andere amendementen gestemd. Hierdoor heeft het college al heel veel informatie over de wensen en bedenkingen van de raad, waarmee het college aan de slag kon om op 14 november een definitief besluit te nemen over de locatie.

Wensen en bedenkingen

In de amendementen en de moties staan de wensen en bedenkingen die de raad het college wil meegeven. De moties en de amendementen zijn dus een belangrijk advies aan het college. Het college hoeft het advies niet over te nemen. Maar als het college dat niet doet, moet het wel goed kunnen uitleggen waarom.

Hieronder vindt u een overzicht van alle amendementen die een meerderheid van de stemmen hebben gehaald:

Splitsen flexibele van vaste opvang en termijn/duur van vestiging AZC

  • De lengte van de overeenkomst met het COA vast te stellen op maximaal 15 jaar
  • Realiseer op de Cleene Hooge (binnen de kaders van de ontwikkelvisie uit 2019) een AZC, maar zoek vooralsnog een andere oplossing voor de flexibele plaatsen.

Participatie vervolgproces

  • Doorloop een voorproces waarin inwoners en de raad invulling geven aan de kaders voor het participatieproces. Vorm aan de hand van deze kaders een startnotitie voor het participatieproces.
  • Geef in de startnotitie per onderdeel aan welke trede van de participatieladder toegepast wordt. Hanteer bij inhoudelijke onderdelen minimaal de trede van adviseren. Maak een uiterste inspanning om participatie voor de ruimtelijke invulling op het niveau van coproductie in te steken.
  • Laat het participatieproces als eindproduct een set randvoorwaardelijke kaders opleveren waarbinnen het COA de nieuwe opvanglocatie dient te realiseren.
  • Neem voor het participatieproces een extern bureau, met ervaring in participatieprocessen, in de arm die dit proces gaat begeleiden en de rol van externe gespreksleider zal vervullen.

Het gebied: ontwikkelvisie 2019, contouren, ontsluiting, beheer gronden

  • Kies bij het maken van een plan voor de inrichting van het onbebouwde gebied voor coproductie bij het participatieproces; 
  • Betrek hier in ieder geval ook de organisaties bij die op gebied van natuur, landschap en cultuurhistorie bij de ontwikkelvisie betrokken waren; 
  • Stap, indien de invulling natuur/landbouw uit het participatieproces komt, zo spoedig mogelijk over op ecologisch beheer/landbouw zonder bestrijdingsmiddelen van het onbebouwd gebied. Sluit hierbij een contract op jaarbasis af.
  • Waarborg dat het Laurens Stommespad & Cleene Hoogeweg de huidige functie van fiets/voetgangerspad behoudt. Ook tijdens de bouw.
  • Gebruik de uitgangspunten van de Ontwikkelvisie 2019 als basis voor de ruimtelijke invulling. Zorg dat sprake is van goede ruimtelijke inpassing. 
  • Laat voor het bepalen van de exacte vorm en locatie van het te bebouwen perceel de kaders van de Ontwikkelvisie richtinggevend zijn, maar vooral afhangen van de uitkomsten van het participatietraject. 
  • Borg dat in het participatieproces de wijze van de verkeersontsluiting onderwerp van discussie is, waarbij de optie om de Europalaan niet als hoofdverkeersontsluiting te gebruiken ook betrokken wordt. 
  • Borg dat het duurzame karakter van de te bouwen opvanglocatie niet alleen tot uitdrukking komt in de levensduur, maar ook in de manier waarop gebouwd wordt; bij voorkeur circulair en met inachtneming van andere kwaliteit- en duurzaamheidsoverwegingen.
  • Maak een plan voor de toekomstige bestemming van de resterende gronden van de Cleene Hooge waarbij ingezet wordt op behoud en versterking van groen en natuurwaarde; 
  • Gebruik de huidige contouren van de ontwikkelvisie als basis voor de realisatie van het AZC; 
  • Laat in het participatieproces de ruimte om van de ontwikkelvisie af te wijken, uitsluitend op initiatief van inwoners, binnen het maximum van 6 ha.
  • De ontsluiting voor zowel bouw als het algemene gemotoriseerd verkeer in het gebied van de Cleene Hooge wordt onderwerp van de participatie in de trede van coproductie.

Financiën en veiligheid

  • De volgende “veiligheids- en integratieaspecten” te betrekken en in het besluit over te nemen:
    1. Zorg vooraf voor een duidelijk veiligheidsplan & -protocol met afdwingbare consequenties
  • De volgende “participatie aspecten” te betrekken en in het besluit over te nemen:
    1. Organiseer structureel overleg met inwoners/omwonende en het COA.

Over de volgende amendementen moest opnieuw gestemd worden:

  • Ten minste 4 jaar voordat de termijn afloopt te starten met onderzoek naar een nieuwe locatie;
  • Maak duidelijke afspraken met het COA over integratie, werk en tijdsbesteding voor de asielzoekers (Draag ‘Middelburg’ bijvoorbeeld voor als pilotproject om kansrijke asielzoekers te laten werken en zo snel mogelijk de taal te leren)