Verkoop van en zakelijke rechten op onroerende zaken

Publicaties van voorgenomen verkopen van onroerende zaken in eigendom van Gemeente Middelburg, alsook van de vestiging van zakelijke rechten ten laste daarvan.

Met de lijst wordt uitvoering gegeven aan de publicatieverplichtingen zoals verwoord in de arresten van de Hoge Raad der Nederlanden van 26 november 2021 en van 15 november 2024 (Didam I en Didam II). De lijst wordt doorlopend vernieuwd.

Iedere publicatie blijft vanaf de vermelde publicatiedatum ononderbroken gedurende twintig (20) kalenderdagen beschikbaar op de website. Binnen deze termijn, te rekenen vanaf de dag na de vermelde publicatiedatum, kunnen derden met een serieuze (potentiële) interesse in een locatie zich melden bij de daarbij weergegeven contactpersoon en, zo nodig, een kort geding aanhangig maken bij de bevoegde voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Deze termijn is een vervaltermijn. Indien binnen deze termijn geen dagvaarding is uitgebracht is sprake van rechtsverwerking van alle vorderingsrechten met de strekking de desbetreffende verkoop of vestiging van het zakelijk recht, geheel of gedeeltelijk, in of buiten rechte ter discussie te stellen. Een na deze termijn aanhangig gemaakt kort geding of bodemprocedure leidt tot niet-ontvankelijkheid.

Archief

Oudere publicaties die hebben gestaan op deze pagina kunt u raadplegen in het webarchief.

27 maart 2025: kennisgeving voornemen tot verkoop en eigendomsoverdracht percelen bouwgrond nabij Sir Winston Churchilllaan te Middelburg

  • Adres: drie percelen bouwgrond nabij Sir Winston Churchilllaan te Middelburg.
  • Kadastraal bekend: gemeente Middelburg, sectie N nummers 2856, 2857 en 2858.
  • Totale perceelgrootte: ca. 3.087 m2.

Gemeente Middelburg is voornemens om bovenvermelde kadastrale percelen bouwgrond te verkopen en in eigendom over te dragen aan de stichting ‘Stichting Woongoed Middelburg’, met KVK-nummer 22014999 (hierna: ‘Woongoed’). De gemeente meent dat Woongoed de enige gegadigde is die voor de aankoop in aanmerking komt, zoals bedoeld in rechtsoverweging 3.1.6 van het ‘Didam’-arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1778 en rechtsoverweging 3.5.2 van het ‘Didam II’-arrest van de Hoge Raad van 15 november 2024, ECLI:NL:HR:2024:1661, om de navolgende redenen.

Woongoed is een woningcorporatie die actief is binnen de gemeente Middelburg. Een woningcorporatie heeft op grond van artikel 19 en artikel 45 en verder van de Woningwet het doel om uitsluitend op het gebied en in het belang van de volkshuisvesting werkzaam te zijn. De gemeenteraad van Gemeente Middelburg is op zijn beurt op grond van artikel 42 lid 1 van de Woningwet verplicht een woonvisie vast te stellen. De woningcorporatie dient op grond van lid 2 van dit artikel met haar werkzaamheden bij te dragen aan de uitvoering van deze woonvisie. Gemeente Middelburg en Woongoed hebben daartoe onderling prestatieafspraken gemaakt. Deze afspraken zien onder meer op de realisatie van nieuwe sociale huurwoningen en middenhuur-appartementen.

De verkoop van de bovenvermelde kadastrale percelen draagt bij aan de realisatie van de gemaakte prestatieafspraken. In de koopovereenkomst die de gemeente voornemens is te sluiten met Woongoed, is opgenomen dat Woongoed de drie percelen dient te gebruiken voor de bouw van 79 woonappartementen, waarvan 64 sociale huurappartementen en 15 middenhuur-appartementen.

In de rechtspraak is uitgemaakt dat een verkoop aan een woningcorporatie ter realisatie van het gemeentelijk woonbeleid, een toelaatbaar criterium is voor het aanmerken van de desbetreffende woningcorporatie als de enige gegadigde die voor de aankoop in aanmerking komt (Vzr. Rb. Midden-Nederland 22 augustus 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:3350, r.o. 4.11). Nu Woongoed eveneens de enige woningcorporatie is die binnen de stad Middelburg actief is en de gemeente met Woongoed prestatieafspraken heeft gemaakt, komt enkel Woongoed in aanmerking voor de aankoop (vgl. Vzr. Rb. Midden-Nederland 22 augustus 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:3350, r.o. 4.14).

Gemeente Middelburg zal niet eerder dan na twintig (20) kalenderdagen na de datum van publicatie van dit voornemen overgaan tot verkoop van bovenvermelde kadastrale percelen bouwgrond aan Woongoed, tenzij voordien een kort geding tegen dit voornemen aanhangig wordt gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant in welk geval de uitspraak daarvan wordt afgewacht.

Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding vervalt voor een ieder het recht om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. Een na de gemelde termijn van 20 kalenderdagen aanhangig gemaakt kort geding of bodemprocedure leidt tot niet-ontvankelijkheid.

Contactpersoon: Wouter Smits, Juridisch adviseur bij de afdeling Leefomgeving, telefoonnummer 0118 67 52 28 of per e-mail via: w.smits@middelburg.nl.

27 maart 2025: kennisgeving voornemen tot verkoop en eigendomsoverdracht perceel grond nabij Kleverskerkseweg 57B te Middelburg

  • Adres: Kleverskerkseweg ongenummerd te Middelburg (nabij Kleverskerkseweg 57B, 4338 PM Middelburg).
  • Kadastraal bekend: gemeente Middelburg, sectie M nummer 1397 (ontstaan uit het kadastraal perceel gemeente Middelburg, sectie M nummer 1332).
  • Totale perceelgrootte: ca. 91 m2.

De gemeente Middelburg is voornemens om bovenvermeld kadastraal perceel grond, groot ca. 91 m2 (hierna te noemen: ‘het perceel’) te verkopen en in eigendom over te dragen, ieder voor een onverdeeld ½ deel, aan de vennootschap onder firma ‘Food Curators vof’ (KVK-nummer: 56140665) en de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Kanoa Vastgoed B.V. (KVK-nummer: 77771346), hierna gezamenlijk te noemen: ‘de combinatie’. De gemeente meent dat de combinatie de enige gegadigde is die voor de aankoop in aanmerking komt, zoals bedoeld in rechtsoverweging 3.1.6 van het ‘Didam I’-arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1778 en rechtsoverweging 3.5.2 van het ‘Didam II’-arrest van de Hoge Raad van 15 november 2024, ECLI:NL:HR:2024:1661, om de navolgende redenen.

De gemeente Middelburg heeft op 25 februari 2025 bekendgemaakt dat zij voornemens is het perceel grond met opstallen en verdere aanhorigheden, kadastraal bekend gemeente Middelburg, sectie M nummer 1333, ook wel bekend als ‘loods 3a’, groot ongeveer 828 m2, te verkopen aan de bovenvermelde combinatie, ieder voor een onverdeeld ½ deel. De gemeente heeft in deze publicatie gemotiveerd waarom zij van mening is dat de combinatie de enige serieuze gegadigde is die voor de aankoop in aanmerking komt. Gedurende de publicatietermijn van 20 kalenderdagen is tegen dit voornemen van de gemeente géén bezwaar aangetekend en is ook overigens niet anderszins contact opgenomen met de gemeente door andere partijen c.q. door (potentiële) gegadigden omtrent deze voorgenomen verkoop. De vaststelling, althans redelijke aanname, van de gemeente dat de mededinging voor (het desbetreffende perceel grond met daarop) loods 3a ontbreekt en er géén (potentiële) gegadigden zijn om daarnaar mee te dingen is hiermee bevestigd. Door het ongebruikt verstrijken van de publicatietermijn is de gemeente bevoegd geraakt loods 3a aan de combinatie te verkopen.

In de nu voorliggende publicatie is een tweede voorgenomen verkoop door gemeente Middelburg aan dezelfde combinatie aan de orde. Het betreft een perceel, groot ongeveer 91 m2, direct grenzend aan het perceel van loods 3a, ten aanzien waarvan de combinatie recentelijk bij de gemeente heeft aangegeven dit perceel eveneens te willen verwerven ter uitvoering van het inmiddels door haar gewijzigde bouwplan voor het perceel van loods 3a.

Uit aanbestedingsrechtelijke rechtspraak omtrent het gelijkheidsbeginsel, welk beginsel ook ten grondslag ligt aan de ‘Didam’-rechtspraak, volgt dat een wijziging tot 10% van een overheidsopdracht (voor leveringen) toelaatbaar is zonder nieuwe aanbesteding. Dergelijke wijzingen worden geacht niet wezenlijk te zijn en leveren daardoor geen schending op van het gelijkheidsbeginsel. Het perceel van loods 3a is ca. 828 m2 groot. De gemeente is op grond hiervan van mening dat het haar zonder nieuwe bekendmaking van een voornemen tot verkoop vrijstaat om de verkoop van het perceel van loods 3a uit te breiden tot een maximale oppervlakte van ca. (828 + 82,8 =) ca. 910 m2. Dit komt neer op de mogelijkheid van verkoop door de gemeente van een aanvullend, aangrenzend perceel van ten hoogste ca. 82 m2 zonder dat de gemeente het voornemen daartoe (opnieuw) bekend hoeft te maken. Het aanvullende perceel dat de combinatie thans wenst te verwerven heeft een oppervlakte van ca. 91 m2. Ten aanzien van ca. 9 m2 van dit perceel is de gemeente daarom van mening dat een nieuwe bekendmaking alsnog vereist is voorafgaand aan de verkoop.

De gemeente meent op grond van twee objectieve, toetsbare en redelijke criteria dat zij vast kan stellen, althans redelijkerwijs aan kan nemen, dat de mededinging voor het (volledige) perceel van 91 m2 ontbreekt en er géén (potentiële) gegadigden zijn om daarnaar mede te dingen. In de eerste plaats leidt de gemeente dit af uit het feit dat daadwerkelijk is gebleken dat de mededinging voor het hoofdperceel van loods 3a ontbreekt. Er is daardoor geen reden om te veronderstellen dat dit voor het thans voorliggende, aangrenzende en kleinere perceel van 91 m2 niet het geval zou zijn. Dit geldt te meer omdat een zelfstandig gebruik van het perceel niet goed voorstelbaar is, terwijl het gebruik van het perceel door de eigenaar van de naastgelegen loods 3a wel goed voorstelbaar is (zoals ook blijkt uit het reeds opgemaakte bouwplan). In de tweede plaats leidt de gemeente dit af uit het feit dat er een bestaande monumentale spantenconstructie is op zowel het perceel van loods 3a als het voorliggende perceel van 91 m2, die enkel integraal behouden kan blijven als het perceel van loods 3a en het perceel van 91 m2 dezelfde eigenaar hebben. Aangezien de gemeente deze constructie vanwege de architectonische en erfgoedwaarde wenst te behouden, komt hierdoor enkel de combinatie, als toekomstige eigenaar van het perceel van loods 3a, voor de aankoop van het voorliggende perceel van 91 m2 in aanmerking.

De gemeente heeft gekozen voor een bekendmaking van verkoop van het gehele kadastrale perceel van 91 m2, hoewel zoals hierboven toegelicht de juridische verplichting daartoe enkel voor een perceelsdeel groot ca. 9 m2 bestaat, gelet op de mogelijkheden voor niet-wezenlijke wijzigingen. Mocht tegen het thans voorliggende voornemen bezwaar worden aangetekend, welk bezwaar in rechte wordt gehonoreerd, dan zal de gemeente daarom alsnog opteren voor verkoop van een deel groot ca. 82 m2 van het perceel, en een deel van ca. 9 m2 buiten de verkoop laten. Wanneer er géén bezwaar wordt aangetekend, leidt de gemeente hieruit evenwel af dat de mededinging voor het perceel van 91 m2 inderdaad ontbreekt en staat het de gemeente vrij om het gehele perceel van 91 m2 aan de combinatie te verkopen.

Gemeente Middelburg zal niet eerder dan na twintig (20) kalenderdagen na de datum van publicatie van dit voornemen overgaan tot verkoop van het gemelde perceel aan de combinatie, tenzij voordien een kort geding tegen dit voornemen aanhangig wordt gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding vervalt voor een ieder het recht om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. Een na de gemelde termijn van 20 kalenderdagen aanhangig gemaakt kort geding of bodemprocedure leidt tot niet-ontvankelijkheid.
Contactpersoon: Cor Helmendach, Accountmanager grondzaken bij de afdeling Leefomgeving, telefoonnummer 0118 67 52 34 of per e-mail via: c.helmendach@middelburg.nl.