Verkoop van en zakelijke rechten op onroerende zaken

Publicaties van voorgenomen verkopen van onroerende zaken in eigendom van Gemeente Middelburg, alsook van de vestiging van zakelijke rechten ten laste daarvan.

Met de lijst wordt uitvoering gegeven aan de publicatieverplichtingen zoals verwoord in de arresten van de Hoge Raad der Nederlanden van 26 november 2021 en van 15 november 2024 (Didam I en Didam II). De lijst wordt doorlopend vernieuwd.

Iedere publicatie blijft vanaf de vermelde publicatiedatum ononderbroken gedurende twintig (20) kalenderdagen beschikbaar op de website. Binnen deze termijn, te rekenen vanaf de dag na de vermelde publicatiedatum, kunnen derden met een serieuze (potentiële) interesse in een locatie zich melden bij de daarbij weergegeven contactpersoon en, zo nodig, een kort geding aanhangig maken bij de bevoegde voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Deze termijn is een vervaltermijn. Indien binnen deze termijn geen dagvaarding is uitgebracht is sprake van rechtsverwerking van alle vorderingsrechten met de strekking de desbetreffende verkoop of vestiging van het zakelijk recht, geheel of gedeeltelijk, in of buiten rechte ter discussie te stellen. Een na deze termijn aanhangig gemaakt kort geding of bodemprocedure leidt tot niet-ontvankelijkheid.

Archief

Oudere publicaties die hebben gestaan op deze pagina kunt u raadplegen in het webarchief.

5 december: kennisgeving voornemen tot verkoop en eigendomsoverdracht perceel bouwgrond aan de Zuidhoflaan 21 te Middelburg

Adres: Zuidhoflaan 21 te 4333 LW Sint Laurens, gemeente Middelburg.
Kadastraal bekend: gemeente Middelburg, sectie T nummer 3070.
Totale perceelgrootte: ca. 593 m².

Gemeente Middelburg is voornemens om bovenvermeld kadastraal perceel te verkopen en in eigendom over te dragen aan [natuurlijke persoon], hierna te noemen: ‘koper’. De gemeente meent dat koper de enige serieuze gegadigde is die voor de aankoop in aanmerking komt, zoals bedoeld in rechtsoverweging 3.1.6 van het ‘Didam I’-arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1778 - bevestigd in rechtsoverweging 3.5.2 van het ‘Didam II’-arrest van de Hoge Raad van 15 november 2024, ECLI:NL:HR:2024:1661 - om de navolgende redenen.

Gemeente Middelburg heeft op 24 januari 2007 met koper een koopovereenkomst gesloten voor de verkoop en levering van diverse percelen grond door koper aan Gemeente Middelburg. Onderdeel van de daarbij bedongen voorwaarden is het verkrijgen door koper van een recht op verkoop en levering van bovenvermeld kadastraal perceel, indien Gemeente Middelburg op de door koper aan Gemeente Middelburg verkochte percelen grond een woningbouwplan realiseert.

Op elf maart tweeduizend éénentwintig heeft de gemeenteraad van Middelburg het bestemmingsplan ‘Uitbreiding Sints Laurens, fase 1’ vastgesteld, dat inmiddels onherroepelijke status heeft verkregen. Het plangebied strekt zich mede uit over (delen van) de door koper aan Gemeente Middelburg verkochte percelen. Het recht van koper op verkoop en levering van bovenvermeld kadastraal perceel is daarmee opeisbaar geworden.

Overeenkomstig de 'Handreiking implementatie van het arrest Didam in het gemeentelijke grond(uitgifte)beleid ten behoeve van vastgoed- en gebiedsontwikkeling' van het Instituut voor Bouwrecht (november 2022), paragrafen 5.3 en 5.4., alsmede overeenkomstig de uitspraak van Vzr. Rb. Amsterdam van 7 april 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:2170, r.o. 4.7., vormt de nakoming van de door Gemeente Middelburg met koper in 2007 gesloten overeenkomst, mede gelet op het vertrouwensbeginsel, voor Gemeente Middelburg een objectieve, toetsbare en redelijke aanleiding om bij voorbaat vast te stellen, althans redelijkerwijs te mogen aannemen, dat koper de enige serieuze gegadigde is die voor de aankoop in aanmerking komt.

Dit geldt te meer, nu vast staat dat deze uitzondering op het uitgangspunt van het voeren van een selectieprocedure voor de verkoop, buiten de invloedssfeer van Gemeente Middelburg toepasselijk is geraakt, aangezien de overeenkomst waarop deze is gebaseerd is gesloten (ruim) vóór het wijzen van het Didam I- en het Didam II-arrest.

Gemeente Middelburg zal niet eerder dan na twintig (20) kalenderdagen na de datum van publicatie van dit voornemen overgaan tot verkoop van bovenvermeld kadastraal perceel aan koper, tenzij voordien een kort geding tegen dit voornemen aanhangig wordt gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant in welk geval de uitspraak daarvan wordt afgewacht.

Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding vervalt voor een ieder het recht om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. Een na de gemelde termijn van 20 kalenderdagen aanhangig gemaakt kort geding of bodemprocedure leidt tot niet-ontvankelijkheid.

Contactpersoon: Wouter Smits, juridisch adviseur bij de afdeling Leefomgeving, telefoonnummer 0118 67 52 28 of per e-mail via: w.smits@middelburg.nl.