Voorbeeldproject verduurzaming sportcomplex De Blikken

Sporthal De Blikken in Arnemuiden wordt beheerd door de Gemeente Middelburg en was toe aan een grote onderhoudsbeurt. Het sportcomplex is een sportieve ontmoetingsplek waar activiteiten worden uitgevoerd met een sociaal doel. Omdat onder andere de dakbedekking aan vervanging toe was, is mede dankzij Europese subsidie een verduurzamingsproject gestart. Dit draagt bij aan een groenere, energiezuinigere en duurzamere leefomgeving.

In samenwerking met verschillende afdelingen binnen de gemeente Middelburg en externe partijen is dit project in fases tot stand gekomen.

Oriëntatiefase

In de oriëntatiefase wordt in overleg met verschillende collega’s van de clusters onderwijs, financiën en verhuur en de beheerders en gebruikers van De Blikken vastgesteld of de indeling en het gebruik van het gebouw nog voldoen aan alle wensen, en of verduurzaming nut heeft. Ofwel: is het gebouw toekomstproof? In deze fase brengt een externe partij de staat van het gebouw in kaart (bouwkundig en installatietechnisch), bepaalt deze het energielabel en onderzoekt op basis van uitvoerbaarheid, rendabiliteit en beschikbare financiën de mogelijkheden voor duurzame oplossingen. Een energieadviseur en een installateur doen een kosten- / batenanalyse waarna zonnepanelen op het dak en warmtepompen buiten op de grond werden opgenomen in het voorstel. Een constructeur rekent uit of het dak de panelen kan dragen en er komt een aannemer op locatie kijken. We betrekken intern een jurist en een inkoopadviseur om de aanbestedingsgrens te bewaken. Verschillende externe leveranciers doen vervolgens een voorstel, dat we toetsen op vooraf vastgestelde criteria. Het beste voorstel presenteren we aan het college van B&W, waarna we de opdracht toekennen aan de ‘winnende’ partij.

Uitvoeringsfase

In de uitvoeringsfase gaan we eerst rond de tafel met alle uitvoerende partijen om een planning te maken die iedereen akkoord bevindt. Tijdens de uitvoering controleren we of alles verloopt volgens afspraak, waarbij een externe toezichthouder onbevooroordeeld meekijkt. Omdat het verduurzamingsproject van De Blikken EU-subsidie krijgt, moeten we aan alle eisen voldoen die aan een dergelijk project wordt gesteld. Alle uren moeten ter verantwoording worden bijgehouden en het project moet tussentijds ‘gepromoot’ worden door middel van video’s, informatieborden en artikelen in regionale bladen en op de media van de gemeente Middelburg.

Een verduurzamingsproject als De Blikken heeft uitdagingen, zoals uitstel van werkzaamheden door een langere levertijd van onderdelen of het schakelen met de energieleverancier en Stedin (voorheen DNWG) over de mogelijkheden voor het leggen van een zwaardere grondkabel voor de nieuwe installaties. Uitdagingen als deze worden besproken en opgelost in gezamenlijk overleg, waarna iedereen zijn werk uiteindelijk oplevert.

Ten slotte kijken we in de evaluatiefase of we onze gestelde doelen behaald hebben en hoe de uitgevoerde werkzaamheden hebben bijgedragen.

Bronnen: