Wateroverlast: wat doet de gemeente?
Hevige buien komen steeds vaker voor. Wat kan Middelburg doen om er voor te zorgen dat de wateroverlast zo veel mogelijk beperkt blijft?
Dat de openbare riolering het even niet aan kan en de straten blank staan, is hooguit hinderlijk maar niet erg. Wel erg is het als woningen, winkels of bedrijven door de regen waterschade oplopen.
Graag leggen wij uit waarom de gemeente deze waterschade niet kon voorkomen. Welke maatregelen neemt de gemeente om waterschade in de toekomst zo veel mogelijk te beperken? Om te beginnen moeten we dan iets uitleggen over de klimaatverandering.
De riolering en de klimaatverandering
Hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, heftigere buien en kans op drogere zomers. Dit is volgens het KNMI wat Nederland te wachten staat.
Wat neerslag betreft, moet Nederland er rekening mee houden dat hevige buien gaan toenemen. De buien nemen ook toe in intensiteit, in neerslaghoeveelheid en mogelijk ook in grootte van het getroffen gebied.
De openbare riolering in Nederland is niet berekend op deze hevigere buien. Als we niets doen, betekent dit dat water steeds vaker op straat staat en schade aan gebouwen toeneemt. Ook de openbare riolering van Middelburg is niet berekend op deze hevige buien.
Wat gaat Middelburg doen om waterschade in de toekomst te voorkomen?
Wat Middelburg moet doen, is zich (net als de rest van Nederland), aanpassen aan de klimaatverandering.
Middelburg gaat dit doen door de openbare ruimte aan te passen.
Hoe gaat de gemeente dit doen? Door wegen, plantsoenen en speelterreinen zo in te richten dat ze water af kunnen voeren en/of water tijdelijk op kunnen vangen. Meer groen en minder steen zorgt ervoor dat de afwatering verbetert.
In 2016/2017 heeft Middelburg geïnventariseerd waar wateroverlast tijdens een korte, zeer heftige regenbui of tijdens een lange neerslagperiode van enkele dagen kan optreden. Het resultaat van deze inventarisatie is een indicatie van de locaties of gebieden waar mogelijk wateroverlast kan ontstaan.
Op basis van de resultaten van de inventarisatie voert Middelburg de komende jaren maatregelen om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Begonnen wordt op locaties of gebieden met een hoge prioriteit.
Dit alles gebeurt onder de paraplu van de Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland (SAZ+). Via de SAZ+ hebben alle dertien Zeeuwse gemeenten, het waterschap Scheldestromen en Evides waterbedrijf hun krachten gebundeld. Doel is om doelmatiger samen te werken in de afvalwaterketen van Zeeland.
Kan de gemeente garanderen dat er dan nooit meer waterschade optreedt? Nee, dit kunnen wij nooit garanderen. Het risico dat er een bui valt die te groot is om te verwerken en waardoor er toch waterschade optreedt, blijft aanwezig. Door de aanpassing van de openbare ruimte wordt dit risico echter wel veel kleiner dan nu.
Tot slot: wat Middelburg niet gaat doen, is de openbare riolering groter maken. De openbare riolering kan nooit zo groot gemaakt kunnen worden om álle buien te verwerken. Dat zou voor Nederland een investering van tientallen miljarden euro’s betekenen (en voor Middelburg naar schatting honderd miljoen euro). Ook is het praktisch niet mogelijk de riolering groot genoeg te maken om de heftigste buien te verwerken. Dit vergt enorme rioolbuizen en de ruimte in de meeste straten is hier eenvoudigweg te klein voor. Net als de rest van Nederland gaat de gemeente Middelburg de openbare riolering daarom niet vergroten.