Welzijn op recept is een samenwerking met huisartsen, praktijkondersteuners en Welzijnscoaches om het medische en sociale domein te verbinden.

Anders kijken naar de patiënt en andere aanpak, dat is precies wat Welzijn op Recept kenmerkt: niet de klacht, maar de gehele mens en de onderliggende oorzaak van die klacht staat centraal. De oplossing wordt niet gezocht in het medische circuit, maar in de samenwerking met welzijn.

Met Welzijn op Recept heeft de huisarts een extra instrument in handen waarmee inwoners hun mentale en fysieke gezondheid kunnen verbeteren. Dit kan er in de toekomst aan bijdragen dat inwoners minder gebruik hoeven te maken van de (geestelijke) gezondheidszorg, zich over het algemeen gezonder voelen en hun sociale netwerk kunnen uitbreiden.

Een uitkomst van een gesprek met de welzijnscoach kan zijn dat iemand een sociaal netwerk zoekt of graag een activiteit wil bezoeken. Of bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het op orde brengen van financiën. De welzijnscoach brengt iemand dan in contact met een geschikte ‘activiteit’. Als iemand de eerste stap niet durft te zetten, gaat de welzijnscoach of een vrijwilliger mee om de drempel te verlagen.