Azc Cleene Hooge

Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 14 november 2023 de Cleene Hooge, aan de kant van de Europalaan, definitief aangewezen als nieuwe locatie voor een azc. Op deze pagina vindt u informatie over alle besluiten van het college en de gemeenteraad over het azc op de Cleene Hooge.
Op www.middelburgontmoet.nl/azc vindt u alle informatie over de participatie die heeft plaatsgevonden en nog gaat plaatsvinden.
 

Participatie

Op www.middelburgontmoet.nl/azc vindt u informatie over het participatieproces. Als u zich daar aanmeldt, wordt u automatisch op de hoogte gehouden van nieuws op die pagina. Ook vindt u hier alle verslagen en andere bijbehorende informatie en documenten van de themabijeenkomsten en de uitkomsten van de online enquêtes. Daarnaast vindt u hier informatie over de klankbordgroep. 

Overzicht besluitvorming azc op Cleene Hooge

Hieronder vindt u een overzicht van de besluitvorming over de locatiekeuze voor het azc en de verdere realisatie. Ook vindt u hier de informatie die het college aan de raad heeft verstrekt over dit onderwerp via een memo actieve informatie: 
 

  • 27 juni 2019 is de ontwikkelvisie vastgesteld door de raad. Hierbij circa 6 hectare van Cleene Hooge is aangewezen als locatie voor woningbouw.
  • 7 juli 2021 besloot de raad in te stemmen met het aanmelden van een duurzame opvanglocatie vanaf medio 2025 met een maximum van 330 asielzoekers als Middelburgse bijdrage aan de Zeeuwse opgave Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielopvang. 
  • 29 november 2022 informeert het college de raad over de Zeeuwse afspraken die zijn gemaakt over de asielopvang in Zeeland. 
  • 16 februari 2023 informeert het college de raad over de voorgenomen planning: juli 2023 wil het college een locatie aanwijzen. 
  • 13 april 2023 stelde de raad kaders vast waaraan de nieuwe locatie aan moest voldoen en over het participatieproces.
  • 31 mei 2023 informeert het college de raad over het feit dat de locatiekeuze is aangehouden en wordt uitgesteld. 
  • 3 oktober 2023 vergaderde de commissie Algemeen bestuur (AB) over het raadsvoorstel voorgenomen locatiekeuze en voorstel participatie inpassing azc op die locatie, ter voorbereiding op de vergadering gemeenteraad op donderdag 12 oktober. Tijdens deze commissievergadering was inspreekrecht van toepassing. 
  • 12 en 16 oktober en 9 november 2023 vergaderde de gemeenteraad over de wensen en bedenkingen die zij wil meegeven bij het voorstel om een nieuw azc op de Cleene Hooge te plaatsen. Het college mag de locatie aanwijzen, maar heeft wensen en bedenkingen voorgelegd aan de gemeenteraad. Lees over dit proces en bekijk de bijbehorende stukken.
  • 14 november 2023 neemt het college definitief het besluit om de Cleene Hooge aan te wijzen als locatie voor het nieuwe azc. Het college informeert de raad over dit besluit met een memo actieve informatie. De buurt wordt geïnformeerd met een brief (pdf, 79kB). Er is een overzicht gemaakt met veelgestelde vragen over dit besluit. 
  • 12 maart 2024 informeert het college de raad over de manier waarop het COA de grond verwerft via een memo actieve informatie. 
  • 9 april 2024 vergadert de commissie Algemeen Bestuur over twee onderwerpen: 
  • 18 april 2024 stelt de gemeenteraad de startnota participatie vast en behandelt motie over grondverkoop. Ook wordt in deze raadsvergadering besloten verdere woningbouw, buiten de contouren van de ontwikkelvisie, op de Cleene Hooge niet toe te staan.
  • 2 juli 2024 informeert het college de raad met een memo actieve informatie over de stand van zaken rond het participatieproces
  • 17 september 2024 heeft het college de raad geïnformeerd over de laatste stand van zaken in het participatieproces met een memo actieve informatie en azc-update. Deze memo kan geagendeerd worden in de commissie Algemeen Bestuur van 5 november 2024.
  • 8 oktober 2024 besluit het college de gemeenteraad voor te stellen om de nieuw te bouwen woonwijk op de Cleene Hooge voor gemotoriseerd verkeer te ontsluiten via een rotonde op de kruising Hogelandseweg en Walcherseweg. Voor fietsers en voetgangers stelt het college een ontsluiting voor in het verlengde van de Europalaan en aan het Laurens Stommespad. Ook de calamiteitenroute loopt volgens het voorstel via de Europalaan.
  • 4 november 2024 vergaderde de commissie Algemeen Bestuur over dit raadsvoorstel. De commissie vindt het voorstel rijp voor besluitvorming.
  • Op 14 november 2024 heeft de gemeenteraad gekozen voor een noordelijke ontsluiting op de kruising Hogelandseweg/ Walcherseweg met een rotonde op het kruispunt. Bekijk het raadsvoorstel en de bijbehorende stukken. De komende periode wordt gewerkt aan het stedenbouwkundig ontwerp en het beeldkwaliteitsplan.

Verzoeken en besluiten Wet open overheid (Woo)

Hier worden verzoeken en besluiten vanuit de Wet open overheid (Woo) geplaatst rond het voorgenomen besluit een gedeelte van het gebied Cleene Hooge aan te wijzen als nieuwe locatie voor een azc.

Natuurvriendelijke oever Domburgse watergang

Waterschap Scheldestromen is voornemens een natuurvriendelijke oever langs de Domburgse watergang aan te leggen. De plannen zijn op dit moment in de voorbereidende fase. Met deze e-mail willen wij u in een vroegtijdig stadium informeren over onze plannen en werkzaamheden.

Waarom een natuurvriendelijke oever?

Volgens de wetgeving Kaderrichtlijn Water (KRW) hebben we de opgave om de kwaliteit van het oppervlaktewater en daarmee de ecologie van het watersysteem te verbeteren. Voor de wetgeving Waterbeheer 21ste eeuw (WB21), levert de verruiming van de waterlopen een capaciteitsvergroting van het watersysteem op om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Oorspronkelijk werd ons landschap gekenmerkt door smalle slootjes met een steil talud. Zo nam de sloot immers de minste plaats in beslag. Een nadeel hadden deze slootjes wel. De steile oevers kalven gemakkelijk af met als gevolg dat de oever sneller instort. Ook kan er in een smalle sloot minder water geborgen worden. Niet zo handig in een tijd waarin we ruimte nodig hebben om hemelwater op te vangen zodat we wateroverlast kunnen voorkomen. Of wanneer we in tijden van droogte water zo lang mogelijk vasthouden.

Wat is een natuurvriendelijke oever?

Natuurvriendelijke oevers zijn flauwe oevers met een geleidelijke overgang van land naar water. Niet alleen is de oever breder, maar ook de sloot is veel breder waardoor er meer water doorheen kan stromen als dat nodig is. Nu het klimaat verandert en er vaak in korte tijd grote regenbuien vallen, is dat wel zo handig. Deze brede oevers hebben naast een waterafvoerende en waterbergende functie ook een ecologische functie. In de verschillende waterdieptes groeien en leven namelijk verschillende waterdiertjes en plantjes. De wortels van planten houden de oevergrond goed vast. Het riet reinigt ook nog eens het water, zodat bijvoorbeeld algen minder kans krijgen. Ook zorgen de planten voor een ideaal leefgebied voor diverse dieren. De beschikbaarheid van beschutting en voedsel maken het tot een plek met goede broedmogelijkheden voor vogels, zoals de karekiet. Ook vlinders, kleine zoogdieren, insecten en libellen vinden er een plekje en in het water zijn kikkers en vissen te vinden. Zo krijgen zowel de natuur als het water extra ruimte!

De natuurvriendelijk oevers hebben ook als voordeel dat het water verder van de akker af ligt. Hierdoor kunnen meststoffen en andere stoffen die de boeren gebruiken om hun gewassen te bespuiten, minder makkelijk in het water terechtkomen. Het water blijft dus schoner.

Waar komt de natuurvriendelijke oever?

Op onderstaande figuur is de natuurvriendelijke oever met een blauwe lijn aangegeven. De nieuwe oever is alleen aan de oost- en noordzijde van de Domburgse watergang voorzien.

Hoe komt de natuurvriendelijke oever eruit te zien?

De natuurvriendelijke oever wordt 5m breed. Hoe de oever er exact uit komt te zien weten we nog niet. De komende tijd gaan we de oever ontwerpen.

Wanneer start de uitvoering?

We verwachten de natuurvriendelijke oever in 2025 aan te leggen. Dit jaar willen we het werk voorbereiden. Dat houdt in dat we voorbereidende onderzoeken doen, zoals milieutechnisch- en archeologisch onderzoek. De komende tijd kunt u daarom diverse onderzoekers in het gebied verwachten. Dit jaar willen we ook de omgevingsvergunning bij de gemeente Middelburg aanvragen.

Zijn er raakvlakken met andere projecten?

De aanleg van de natuurvriendelijke oever heeft geen relatie met de diverse plannen die de gemeente heeft ter plaatse van Cleene Hooge. Eventuele plannen van de gemeente staan los van ons project.

Toekomst azc Swerf-Rust

Het college van B&W (burgemeester en wethouders) wil het huidige asielzoekerscentrum (azc) in Swerf-Rust openhouden tot het nieuwe azc in Cleene Hooge open kan.
 
Op 2 juli 2024 hebben inwoners van Breewijk/’t Zand hierover een brief ontvangen. In die brief stond dat het college aan de gemeenteraad wil voorstellen om azc Swerf-Rust langer open te houden tot het nieuwe azc in Cleene Hooge open kan. In die brief stond ook waarom het college dit wil en dat de bewoners van Breewijk/’t Zand nog verder worden betrokken bij het voorstel.

Tussen 2 september en 20 september 2024 kon een digitale enquête ingevuld worden. Daarnaast waren er vier inloopmomenten in sporthal De Sprong. De resultaten van de gesprekken en de online vragenlijst nemen we mee naar de gemeenteraad en betrekken we bij het voorstel aan de gemeenteraad. Als het nodig is worden ze ook verwerkt in de nieuwe overeenkomst met het COA. Op Middelburg Ontmoet vindt u meer informatie en het rapport met de resultaten van dit onderzoek.

De besluitvorming over het langer openhouden van azc Swerf-Rust zag er als volgt uit:

Tijdens het vervolg van de raadsvergadering op donderdag 21 november 2024 heeft de gemeenteraad besloten dat het azc Swerf-Rust openblijft tot het nieuwe azc in de Cleene Hooge klaar is.