Duurzaam en toekomstbestendig bouwen

In 2050 is het niet meer mogelijk om woningen te verwarmen met aardgas, of te koken op aardgas. De energiebehoefte voor het verwarmen van de woning en voor het gebruik van huishoudelijke apparaten zal dan moeten komen van zogenaamde hernieuwbare energie: elektriciteit opgewekt met windmolens of zonnepanelen, warmtepompen en warm water via zonnecollectoren.

Voor een toekomstbestendige woning is het het allerbelangrijkste om in eerste instantie de woning zeer goed te isoleren, waardoor de energievraag van de woning beperkt blijft. Isolatie van de schil wordt voor minimaal vijftig jaar aangebracht. Nu goed isoleren kost niet heel veel meer, terwijl het later niet meer kan of veel duurder is. Bij installaties ligt dat anders; die gaan meestal rond de vijftien jaar mee en worden dan vervangen.

Duurzaam Bouwloket

Bent u benieuwd wat het effect is van het energielabel op uw woning in relatie tot de verkoopwaarde? Hebt u vragen over de mogelijke maatregelen die u kunt toepassen om te bouwen aan een energiezuinige, comfortabele en duurzame woning? Inwoners uit Zeeland kunnen voor vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken, terecht bij het Duurzaam Bouwloket. De adviseurs van het loket staan borg voor professioneel, onafhankelijk en gratis advies.